Man- vrouwverschillen in usability
/reageer
-
door: Tanja de Boer over: internet, marketing, psychologie, communicatie, vormgeving, sociologie op: 16 augustus 2013 Er bestaan sterke stereotiepen over mannen en vrouwen.
Maar heeft dat echt invloed op de usability?
In onze samenleving heersen sterke stereotypen over mannen en vrouwen. We hebben bepaalde verwachtingen met betrekking tot rollen en gedrag. Hierbij worden met name de verschillen tussen de seksen benadrukt en het geeft een grote groep mensen een prettige zekerheid om deze aannames van tijd tot tijd bevestigd te zien worden. Biologisch bepaalde verschillen en genderrollen lopen hierbij vaak door elkaar heen. Een heleboel verschillen zijn ook duidelijk zichtbaar en merkbaar in het dagelijks leven.
Het is dus niet gek dat, met deze verschillen in gedachten, ons (usability-onderzoekers) vaak de vraag wordt gesteld wat man-vrouwverschillen in het usabilitylab zijn. Wat is de invloed van geslacht op sitegebruik en gebruikservaring? In dit artikel wil ik ingaan op de verschillen en overeenkomsten in mens-website interactie tussen mannen en vrouwen. Deels uit eigen ervaring en deels op basis van onderzoeken.
Gebruiksgemak versus gebruikservaring
Voordat ik verder inga op man- vrouwverschillen, wil ik eerst ingaan op het verschil tussen gebruiksgemak en gebruikservaring. Gebruiksgemak staat ongeveer gelijk aan usability. Dit is een redelijk objectief begrip, namelijk of doelen effectief en efficiënt bereikt kunnen worden. In het geval van online kanalen gaat het om het verloop van de interactie tussen de gebruiker met het betreffende kanaal, maar niet zozeer hoe de gebruiker deze interactie ervaart.
Gebruikservaring is een breder begrip dan gebruiksgemak. De gebruikservaring (of User Experience) gaat over de perceptie van (het gebruik van) een product. Hoe een persoon het product ervaart, hangt van meer bouwstenen af dan alleen het gebruiksgemak. Hierbij speelt bijvoorbeeld ook emotie een rol. Deze emotie wordt beïnvloed door wat men van het product en de interface vindt. Bij een aantrekkelijk product of dienst – bijvoorbeeld een attractiepark – zal ook de website sneller prettig worden ervaren dan die van bijvoorbeeld een verzekeraar. Dit is geen vaststaand gegeven: uiteraard verschilt de mate waarin iemand iets aantrekkelijk vindt van persoon tot persoon. Daarnaast spelen ook emoties die niets met het product zelf te maken hebben mee: bijvoorbeeld persoonlijkheid en hoe men zich op dat moment voelt. Ook geslacht kan een factor zijn die invloed heeft op de gebruikservaring.
Man-vrouw verschillen in gebruikservaring
De invloed van geslacht op deze twee begrippen verschilt. Dat geslacht invloed heeft op de gebruikservaring van (sommige) online producten is redelijk evident. Cyr en Bonanni (2005) bijvoorbeeld, vinden in een studie verschillen tussen de geslachten in de perceptie van online winkelen: er zijn verschillen in de perceptie van website design en tevredenheid tussen de geslachten. In loyaliteit en gevoel van veiligheid worden geen verschillen gevonden.