Mannen negatiever over fysiotherapeut dan vrouwen /reageer

Mannen negatiever over fysiotherapeut dan vrouwen
  • door: Redactie Sync
    over: gezondheid, consumenten
    op: 24 augustus 2015
  • Mannelijke patiënten zijn minder positief over hun fysiotherapeut dan vrouwelijke patiënten.

  • Waar onder het vrouwelijk geslacht bijna een kwart de fysiotherapeut bij anderen zou aanraden, is dat onder mannen slechts een vijfde

Mannelijke patiënten zijn minder positief over hun fysiotherapeut dan vrouwelijke patiënten. Dit blijkt uit een analyse van Qualizorg op basis van de patiëntbeleving van meer dan 39.900 patiënten. Waar onder het vrouwelijk geslacht bijna een kwart de fysiotherapeut bij anderen zou aanraden, is dat onder mannen slechts een vijfde.

Het onderzoek richtte zich op de patiëntbeleving bij fysiotherapeuten. Er werd onder meer gevraagd naar de duur van de behandeling, het aantal sessies en het resultaat na afloop. Uit de analyse blijkt dat mannelijke patiënten minder positief zijn dan vrouwelijke, maar dat patiënten over het algemeen een heel positief beeld hebben van hun behandelend fysiotherapeut. Zo krijgt de fysiotherapeut gemiddeld een 8,9 als rapportcijfer. Rutger van Zuidam, directeur bij Qualizorg: “Dit is voor de fysiotherapeuten natuurlijk iets om op trots op te zijn. Wij zijn blij dat wij dankzij onze vragenlijsten de ervaring van hun patiënten aan de behandelaars kunnen terugkoppelen.”

Sterke verbanden
De analyse maakt verder inzichtelijk welke onderdelen bijdragen aan een positieve beoordeling van de fysiotherapeut. De totale tijd die een fysiotherapeut aan een patiënt besteedt, heeft veel invloed op de patiëntbeleving. Wanneer de fysiotherapeut slecht werd beoordeeld (met een zes of lager) vond de patiënt dat er lang niet altijd voldoende tijd aan hem werd besteed. Van Zuidam: “Dit verband tussen duur van de behandeling en de patiëntbeleving is natuurlijk heel belangrijk om te weten. Hiermee wordt het voor fysiotherapeuten inzichtelijk aan welke knoppen ze moeten draaien om de kwaliteit van hun behandeling zo optimaal mogelijk te maken voor de patiënt.”

Realtime inzicht
Qualizorg maakt kwaliteit vanuit patiënt beleving en patiënt uitkomstindicatoren inzichtelijk door middel van het beheer en het verzamelen van data. Het bedrijf doet dat voortaan onder het label: Qualiview. Qualiview is een online omgeving van waaruit zorgverleners naar patiënten of cliënten vragenlijsten kunnen sturen, de resultaten kunnen analyseren en op basis van die analyses hun eigen zorgverlening kunnen verbeteren of inzichten gebruiken van patiëntuitkomsten.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.