Marketing 3.0: Verbeter de wereld, koop mijn product
/1 reactie
In het derde luik van het boek gaat Kotler dieper in op concrete toepassingen met het Marketing3.0 concept. Een zin drukt voor mij goed de essentie uit: “Marketeer zijn in het 3.0 tijdperk is geen kwestie van eigenhandig een verandering doorvoeren, maar van samen met andere bedrijven creatieve manieren proberen te vinden om de problemen op te lossen”.
Open Innovatie
Die definitie sluit m.i. ook sterk aan bij de essentie van Open Innovatie. Kotler verwijst hierbij bijvoorbeeld naar Disney Consumer Products dat met andere partners (franchisers) een programma heeft opgezet om de eetgewoonten van kinderen te veranderen en daarop sterke omzetten draait.
Bedrijven zetten al wel in op liefdadigheid en goededoelenmarketing, maar een echte transformatie naar duurzaam ondernemen ontbreekt nog. CEO’s zien het nog te vaak als een verantwoordelijkheid in plaats van een mogelijkheid om groei en differentiatie te creëren. Kotler beschrijft een driestappenplan om te komen tot een echte sociaal-culturele transformatie, waarbij mensen opwaarts bewegen in de Maslowpiramide:
1) bepaal sociaal-culturele uitdagingen: die kunnen betrekking hebben op welzijn, onderwijs of sociale onrechtvaardigheid.
2) Kies een achterban op basis van leeftijd/geslacht, klasse of minderheidsgroepen.
3) Bied een transformerende oplossing aan door banen te creëren, door baanbrekende innovaties te verrichten en/of door producten en diensten te maken die oplossingen bieden voor maatschappelijke problemen.
Ondernemerschap
De theorie is er, maar nu nog de praktijk. En daarvoor is ondernemerschap nodig. Bedrijven vinden gelukkig, vaak noodgedwongen, de weg naar opkomende markten aan de onderkant van de gevestigde markt. Hier komt innovatie weer in het verhaal voor. Baanbrekende innovatie leidt tot producten die goedkoper, simpeler en praktischer zijn: een laptop van honderd dollar bijvoorbeeld.
Muhammed Yunus van Grameen Group die in 2006 de Nobelprijs voor de Vrede won, spreekt van de nood aan Social Business Entreprises: bedrijven (geen ngo’s, geen liefdadigheid) die geld verdienen en tegelijk een positieve impact hebben op de samenleving. Dat kan door het vergroten van de mogelijkheden met het besteedbaar inkomen (goedkopere producten), maar ook door het verhogen van het besteedbaar inkomen.
Op ecologisch vlak onderscheidt Kotler drie type bedrijven in het transformatieproces. Vernieuwers zetten in op doorbraakinnovaties. Verspreiders creëren een buzz van groene producten door een nichemarkt van trendsetters aan te spreken. Investeerders creëren vervolgens kritieke massa door groene producten tot nieuwe norm in de mainstreammarkt te maken, waarbij ze initieel waardenzoekers (evenwicht ecologie-economie) en vervolgens ook conformisten bereiken.
Tien credo’s
Kotler maakt het me gemakkelijk om deze bespreking af te ronden door zelf 10 credo’s mee te geven die marketing en waarden integreren:
1) Houd van je klanten, heb respect voor je concurrenten: dat laatste is belangrijk voor sectorgroei en om ook de eigen zwakke punten beter te traceren.
2) Wees alert op verandering, sta klaar om je bedrijf te transformeren.
3) Bewaak je naam, wees duidelijk over wie je bent.
4) Klanten zijn divers; ga eerst naar degenen die het meeste van je bedrijf kunnen profiteren. De meeste productmarkten onderscheiden daarbij 4 segmenten: globaal (wereldwijde producten en –eigenschappen, hoge prijzen), glokaal (mondiale kwaliteit, lokale eigenschappen, iets lagere prijzen), lokaal (plaatselijke producten en eigenschappen en prijzen) en onderkant piramide.
5) Bied altijd een goed product tegen een redelijke prijs.
6) Zorg dat je producten altijd beschikbaar zijn en zeg het voort.
7) Haal klanten binnen, houd ze binnen en help ze hun klandizie vergroten.
8) Wat voor bedrijf je ook hebt, zie het als een dienstverlenend bedrijf, want ieder product levert een dienst.
9) Blijf je bedrijfsprocessen verfijnen in termen van kwaliteit, kosten en levering.
10) Verzamel relevante informatie, maar gebruik je gezonde verstand bij het nemen van een beslissing.
Toevallig las ik net voor dit boek, ‘The Soul of Leadership’ van Deepak Chopra. Beide boeken geven uiting aan eenzelfde visie, namelijk ondernemerschap vanuit de ziel. Dit boek is echter veel bevattelijker geschreven en dus aan te raden, tenzij u natuurlijk houdt van filosofische bespiegelingen. Het is in elk geval een inspiratiebron voor elke ondernemer die gelooft dat sociaal engagement en winst maken hand in hand kunnen gaan. En is het niet zo dat humaan ondernemerschap zoveel meer en sneller zal kunnen veranderen aan de armoede dan alle overheden samen?
Reageren via Facebook