Marketing heeft er twee p’s bij: pneuma en prosperity
/reageer
-
door: Frans-Peter Dechering over: marketing, economie, duurzaam, voedsel op: 5 oktober 2009 Waarom moeten bedrijven in duurzaam ondernemen stappen?
Het antwoord is simpel: inspelen op de behoefte van klanten.
Waarom moeten bedrijven juist nu in het duurzaam ondernemen stappen? Het antwoord is simpelweg: voldoen aan het tijdsbeeld en inspelen op de behoefte van klanten. Ook kan het geld besparen, risico’s beperken, extra onderscheid of een betere reputatie opleveren, stelt Frans-Peter Dechering.
Het groene leven is in. Het besef dat grondstoffen niet onuitputtelijk zijn en er plafonds zijn aan consumeren lijkt door te dringen. En marketingstrategen spelen hierop in. Nieuwe inzichten in duurzaamheid hebben binnen de marketing twee nieuwe P’s opgeleverd: Pneuma en Prosperity, met meer interactie met klanten tot gevolg.
Waarom juist nu duurzaamheid?
Duurzaamheid en MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) zijn al 10 jaar onderwerp van gesprek. De huidige economische crisis versnelt de acceptatie ervan bij zowel het bedrijfsleven als de consument. Waarom moeten bedrijven juist nu in het duurzaam ondernemen stappen? Het antwoord is simpelweg: voldoen aan het tijdsbeeld en inspelen op de behoefte van klanten. Ook kan het geld besparen, risico’s beperken, extra onderscheid of een betere reputatie opleveren. Alleen domweg duurzaam gedrag kopiëren is onvoldoende, goede marketingcommunicatie is belangrijk.
Niet meer maar juist beter consumeren
Bij duurzaamheid draait het om het creëren van een re-generatieve samenleving. Oftewel we gaan verantwoord om met onze hulpmiddelen grondstoffen, land en arbeid. Alles wat we produceren zou weer maximaal geschikt moeten zijn voor hergebruik. Dat kan nog steeds in het teken staan van ‘meer consumeren’, als het maar ‘groen’ is. Veelal gaat dat gepaard met een push marketing strategie met hoge reclamebudgetten en nadruk op de (lage) prijs.
De P’s van Prosperity (welvaart) en Pneuma (geest) gaan in op de interactie met de klanten en gaan over hun echte behoefte. Dat is eco-effectiviteit.
In de komende jaren en decennia gaat het dus niet op perse om minder maar om ‘beter´ consumeren. De echte klantbehoefte is beleving en binding met het product. Daar hoort ook een betekenisvolle en langdurige klantrelatie bij. De prijs raakt bijvoorbeeld meer ondergeschikt, en dat vergt een langere termijn focus en niet een gedachte van op korte termijn snel omzet scoren. Niet meer-meer maar beter-beter betekent kwaliteit ‘verkopen’. Consumenten, of klanten in het algemeen, verleiden tot het kopen en gebruiken van de beste kwaliteit is de uitdaging voor marketeers en vergt anders denken.