Marktplaats.nl te web 1.0 /3 reacties

Marktplaats.nl te web 1.0

In Nunspeet is een woonwijk uit de jaren ’70. Temidden van deze burgerwoningen staat een oude boerderij. Een groot deel van de grond van die boerderij is verkocht om er huizen op te bouwen, maar de boerderij zelf staat er nog steeds als herinnering aan lang vervlogen tijden.

Wayback Machine

Dit gevoel krijg ik ook als ik naar Marktplaats kijk. Iedereen spreekt tegenwoordig van Web 2.0 of zelfs 3.0. Niemand weet precies wat het is, maar feit is wel dat Marktplaats het niet is. De site bestaat sinds 1999 en is sindsdien qua layout nauwelijks veranderd, voor zover te zien is in de Wayback Machine 1.

Gebruikers

Nou, niks veranderd? Een paar weken geleden had Marktplaats opeens een andere homepage. Het tijdschrift Twinkle merkte dit op en sprak de managing director van eBay Nederland en Marktplaats, Martin Kroon.
“Marktplaats.nl heeft zich in de psyche van de consument geboord. Vandaar dat we heel grondig onderzoek doen voordat we de nieuwe homepage lanceren.
We hebben eerst de wensen van de gebruikers geïnventariseerd en op basis daarvan een testversie ontwikkeld die we in verschillende variaties laten zien. Die testversie is nu online en gebruikers kunnen door middel van een feedbackformulier hun opmerkingen doorgeven. We laten de test enkele weken draaien voordat de homepage definitief wordt.”

Kritiek

Inmiddels is de test afgelopen en staat de oude homepage weer online. Kan de voorzichtige conclusie getrokken worden dat de nieuwe homepage geen succes was?
Eén keer eerder is de layout van Marktplaats gewijzigd, wat de site op veel kritiek van gebruikers kwam te staan. Ook qua functionaliteiten is er niet veel veranderd aan Marktplaats in de loop der tijden.
De basisfunctionaliteiten zijn zoeken, plaatsen en bieden. Daarnaast nog wat randzaken als het sturen van een mailtje naar een adverteerder, maar veel verder dan dat gaat het niet.

Verbeteringen

Hoewel het concept van Marktplaats beproefd is en de site meer dan genoeg geld maakt, zijn er nog wel wat verbeteringen mogelijk die de site gebruiksvriendelijker zouden maken. Puur technische verbeteringen die de site beter voor de gebruiker en beter voor de zoekmachine zelf maken.

1 | Rating

Een veel gehoorde klacht van gebruikers van Marktplaats is dat je nooit zeker weet of je hetgeen je net gekocht hebt, ook daadwerkelijk opgestuurd krijgt. De adverteerder is anoniem, je kunt hem alleen mailen via een door Marktplaats gegenereerd emailadres.
Het zou een goede uitbreiding van Marktplaats zijn als je feedback over adverteerders kunt krijgen, waardoor ook een rating van adverteerders zou kunnen worden gemaakt. Daarmee is misschien meer zicht te krijgen op de betrouwbaarheid van de verkoper.