Masdar: groene stad van de toekomst dichtbij /3 reacties

Masdar: groene stad van de toekomst dichtbij

Zelfs in de nog jonge ontwikkeling van zonne-energie zijn al superlatieven mogelijk. Masdar, de nog te bouwen stad in het Arabische emiraat Abu Dhabi, gaat de reeds bestaande Chinese Solar City’s alweer voorbij streven met ‘nul CO2, nul afval.’ Nadat vorig jaar het idee naar buiten werd gebracht, zijn zeer recent de concrete plannen voor het project Masdar gepresenteerd.

Uniek ontwerp

Masdar wordt een stad waarin alle energie die nodig is voor de 47.500 toekomstige inwoners - die er gaan wonen en werken - volledig zal bestaan uit schone energie. Behalve door zonnepanelen en windmolens, zal deze energie door een photovoltaic (PV) krachtcentrale geleverd worden.

Daarnaast komt er een volledig automatisch vervoerssysteem op de weg en een snel vervoerssysteem via het spoor, die onder meer een verbinding heeft met de luchthaven. Vervoer door bijvoorbeeld personenauto’s wordt op deze wijze geheel overbodig.
Bovendien is het de bedoeling dat alle voorzieningen zoals banken en winkels zich binnen een straal van 200 meter gaan bevinden, en dus veel vervoer lopend en per fiets zal plaatsvinden. De CO2-emissie van dat vervoer is derhalve nul!

Westelijke uitstraling

Masdar moet een speciale vrijhandelszone worden, met een meer op het Westen georiënteerde regelgeving. Om die reden zal de nieuwe stad door een muur van de rest van Abu Dhabi worden gescheiden. Om het voor buitenlandse bedrijven extra aantrekkelijk te maken zich in de Groene Stad te vestigen, is het de bedoeling ook de stad zelf een meer Westelijke uitstraling te geven.

Bouwen met eigen schone energie

Een lokaal bedrijf bouwt samen met een Duits bedrijf de Solar krachtcentrale van 40 megawatt in Masdar. Door de centrale eerst te bouwen, is het mogelijk de stad met haar eigen, reeds aanwezige schone energie te bouwen. Het is de bedoeling dat de stad in zijn geheel in 2009 klaar is.

Watermanagement en afval

Water gaat een centrale rol spelen in Masdar. Bomen en plantages worden gevoed met gerecycled water. De oogst van de plantages zal bijdragen aan de productie van biobrandstof. En natuurlijk wordt alle afval gerecycled.

Verwachting en doelstellingen

Masdar zal niet alleen model staan voor alle in de toekomst te bouwen steden in deze regio, er zullen alleen nog maar steden als deze gebouwd worden.
Omdat de verwachting is dat het bouwen van dit soort steden ‘de sleutel tot de toekomst is’, treedt Abu Dhabi niet alleen als investeerder op, maar gaat het emiraat zich ook intensief bezighouden met het onderzoek, de ontwikkeling en de uitvoering.

In dit kader wordt in de toekomstige stad ook het onderzoekscentrum Masdar Research Network gevestigd. Aan dit project nemen, naast het Masdar Institute of Science and Technology, nog zes partners uit andere landen deel.

De partners hopen dat de weg die Abu Dhabi inslaat, de manier waarop wereldwijd met energie wordt omgegaan op positieve wijze zal veranderen.

The Clinton Global Initiative (CGI)

Op deze bijeenkomst, die van 26 tot 28 september werd gehouden in New York, was Dr. Al Jaber van het Masdar-project ook uitgenodigd. Dr. Jaber onderstreepte er dat Abu Dhabi ernaar streeft een wereldleider te worden op het gebied van nieuwe energieën, zowel voor wat betreft onderzoek en ontwikkeling als onderwijs hierover. Hij benadrukte dat Masdar de eerste stad met nul-emissie en nul-afval ter wereld zal zijn.

World Future Energy Summit (WFES08)

Op de World Future Summit, die van 21 tot 23 januari 2008 in Abu Dhabi gehouden wordt, worden de interessante technische aspecten van het Masdar-project nader belicht. Er zullen circa zeventig sprekers zijn met zeer uiteenlopende onderwerpen. Schone energie is er daar een van, maar ook de toekomstige, te verwachten neergang van de olieproductie is een van de onderwerpen.

Uitdaging

Abu Dhabi, die al ruim vijftig jaar de wereld van olie voorziet, laat de wereld zien dat het ook zeer op de toekomst gericht is. De deelname aan de Clinton Global Initiative bewijst dat het emiraat de zorg van dit panel deelt en mee wil doen aan de grootste uitdaging van deze tijd, namelijk de wereld voorzien
van schone energie.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.