Nieuws/ Britten meest vervuilende vliegers op aarde /reageer

door: Renée Kneppers
over: milieu, mobiliteit, consumenten
op: 11 oktober 2007

Als het om vliegreizen gaat, zijn de Britten het vervuilendst van de hele aardbol, meldt internationaal marktonderzoeker Global TGI. De CO2-uitstoot die elke Britse volwassene gemiddeld veroorzaakt door vliegtuiggebruik ligt op 603 kilo per jaar, tegen 434 kilo voor de Ieren en 275 kilo voor de Amerikanen.

Zon

Dat de Britten op deze roemloze eerste plaats staan, komt natuurlijk niet in de laatste plaats door het feit dat ze op een eiland leven en dus eerder dan anderen voor het vliegtuig kiezen om naar het buitenland te reizen. Ook zou het Britse klimaat de mensen naar de zon doen vluchten. Maar de belangrijkste reden voor deze cijfers is volgens Global TGI het toenemen van (aanbieders van) goedkope vluchten.

De online Guardian Unlimited denkt dat deze cijfers de regering ‘opnieuw onder druk zullen zetten’ om vliegreizen aan banden te leggen, zodat voldaan kan worden aan de beloofde reductie van broeikasgassen. Tegenstrijdig noemt de site wel dat de regering aan de ene kant belooft CO2-uitstoot te verminderen maar aan de andere kant uitbreiding van vliegvelden ondersteunt.

Wegtransport

Maar laten we dan ook andere gegevens vergelijken. In luchtverontreiniging door wegtransport en autogebruik blinken de Amerikanen ruim uit met 7,8 ton per volwassene per jaar. De Fransen staan op de tweede plaats met 3,7 ton. De Britten volgen - toch wel in de top 3 - met 3,1 ton per volwassene per jaar, vlak voor de Ieren en de Duitsers.
Helemaal onderaan deze lijst staat India met 200 kilo, nog onder China, die gemiddeld 500 kilo per volwassene per jaar uitstoot.

Reageren via Facebook

Reacties