MDS maakt medicijndoseermachine /reageer

MDS maakt medicijndoseermachine
  • bedrijf: Medical Dispensing Systems bv
  • personen: Sander van Vreeland en Jan Willem Dorpema
  • product: de Cytotoxics Formulating Machine

Cytostatica - medicijnen voor kankerpatiënten - worden tot op de dag van vandaag met de hand bereid in de ziekenhuisapotheken. Ze zijn patiëntafhankelijk: iedere patiënt heeft specifieke medicijnen en eigen doseringen.

Giftig

Bekijk het interview met Sander van VreelandHet bereiden van de cytostatica is een lastige en soms ook gevaarlijke taak. Sommige bestanddelen bijvoorbeeld zijn zeer giftig. Ten tweede is het een lastig en nauwkeurig werkje, dat makkelijk RSI-klachten veroorzaakt. “Als je met een hand een flacon moet vasthouden en met de andere de zuiger van een injectiespuit naar achter moet duwen, dan is dat - na een aantal keren - erg belastend,” vertelt Sander van Vreeland van Medical Dispensing Systems, ofwel MDS.

Tijdrovende bezigheid

Om die problemen op te lossen, heeft Van Vreeland samen met Jan Willem Dorpema de CFM ontworpen, de Cytotoxics Formulating Machine. De CFM neemt alle gevaarlijke en lastige handelingen over van de ziekenhuisapotheker. De samenwerking tussen Dorpema, microbioloog, en Van Vreeland, ontwerper en afgestudeerd in werktuigbouwkunde, heeft een machine opgeleverd die de cytostatica kan doseren en samenvoegen. Met behulp van een robotarm worden injectiespuiten automatisch in de flesjes gebracht, gevuld en in een infuuszak geleegd.

Behalve dat het personeel niet meer met de stoffen in aanraking komt, is er het voordeel dat er minder verloren gaat. Een ander groot voordeel is dat deze manier van werken veel tijdwinst oplevert. De medewerker die de cytostatica bereidt, moet bijvoorbeeld altijd gecontroleerd worden door een collega - zoals dat ook gebeurt in een gewone apotheek. Met de CFM hoeft dat niet meer.

“Maar het is niet zo dat je mensen hun werk ontneemt met deze machine”, vertelt Van Vreeland. “Het bereiden van de cytostatica is een tijdrovende bezigheid, voor vaak al drukbezette apotheekmedewerkers. Zij zijn alleen maar blij als ze dit niet meer hoeven te doen.”

Waarom de Herman Wijffels Innovatieprijs?

“De Herman Wijffels Innovatieprijs heeft landelijke bekendheid,” vertelt Van Vreeland. Hij merkt dat behalve partners en investeerders, ook klanten en potentiële klanten het leuk vinden dat MDS finalist in de competitie is.

Hij vindt dat de screening vooraf ook heel serieus is. Van Vreeland: “Een selectiecommissie komt langs en bekijkt of het product mee mag dingen naar de prijs, of aan de criteria wordt voldaan. Het is echt heel professioneel.”

Herman Wijffels Innovatieprijs?

In 1999 werd het Herman Wijffels Fonds opgericht. Het fonds is vernoemd naar Herman Wijffels, die datzelfde jaar afscheid nam als voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland.

De Herman Wijffels Innovatieprijs werd in het leven geroepen “als stimuleringsprijs voor ondernemende mensen die initiatief nemen waar ze niet alleen zelf beter van worden, maar waar ook de maatschappij iets aan heeft.” Er zijn vier geldprijzen: hoofdprijs van 50.000 euro, tweede prijs van 37.500 euro, derde prijs van 25.000 euro en aanmoedigingsprijs van 10.000 euro voor ondernemers in de leeftijd tot 30. De prijs wordt 10 oktober tijdens de Holland Innovation in de Utrechtse Jaarbeurs uitgereikt.

Wat als ze de prijs winnen?

“De prijs winnen zou voor MDS vooral een morele steun in de rug zijn”, vindt Van Vreeland. “En het zou een leuke publiciteit betekenen.” En bekendheid is ook op de farmaceutische markt belangrijk. Als je een machine maakt die geen miljoenen mag kosten omdat het om relatief kleine volumes gaat, is het handig wat extra bekendheid te krijgen.

Wat als ze die niet winnen?

Zoals bij de andere finalisten van de Herman Wijffels Innovatieprijs ook het geval is, hangt de toekomst van MDS niet af van het winnen van een prijs. MDS heeft sinds vorig jaar een paar investeerders. “Zonder investeerders kan MDS niet”, aldus Van Vreeland. “De ontwikkelingskosten van het type machine dat we maken zijn erg hoog en de tests die uitgevoerd worden zijn ook zeer kostbaar.”

Toekomstplannen?

Volgend jaar zullen vijf Cytotoxics Formulating Machines in Europa geïnstalleerd zijn, voornamelijk in Frankrijk. Waarom daar? Omdat ze er al een stuk verder zijn met de software die nodig is voor de CFM. En omdat de artsen in Nederland nog niet zover zijn dat ze gegevens voor de doseringen elektronisch aanleveren, wat in landen als Frankrijk, Duitsland en Italië wel het geval is. Bovendien zijn de volumes vele malen groter in deze landen, wat het voor DSM commercieel ook interessanter maakt.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer