Medicijn tegen huidkanker vermindert Alzheimer /reageer

Medicijn tegen huidkanker vermindert Alzheimer

Bexarotene, een medicijn dat al ruim tien jaar tegen huidkanker wordt ingezet, blijkt in muizen de effecten van de ziekte van Alzheimer te verminderen.

Dat concluderen neurowetenschappers van de Case Western Reserve University School of Medicine in de Verenigde Staten in Science. De meest voorkomende vorm van Alzheimer ontstaat op latere leeftijd. Het kenmerk ervan is dat het eiwit amyloid beta, dat ook bij normale mensen in de hersenen voorkomt, niet meer opgeruimd kan worden. Hoe meer dit gebeurt, hoe meer mensen vergeten.

Opruimknopje

De onderzoekers dachten dat bexarotene het opruimknopje in de hersenen weer zou indrukken. Om te testen of ze gelijk hadden, gaven ze het medicijn aan muizen met Alzheimer. Binnen zes uur bleek de aanwezigheid van het eiwit met 25 procent te zijn verminderd. Dit effect hield drie dagen aan.

Daarnaast verdween binnen 72 uur meer dan de helft van de klonten, concentraties van het eiwit in de hersenen. Uiteindelijk verdween zelfs 75 procent.

‘Ongekend’

Daardoor verbeterde het geheugen en het gedrag van de muizen aanzienlijk. Dit was bijvoorbeeld te zien aan de nesteldrang van de dieren. Toen de muizen met Alzheimer materiaal kregen om een nest te maken, in dit geval toiletpapier, deden ze hier niks mee. Maar toen ze het medicijn hadden gekregen, begonnen ze na 72 uur het papier te gebruiken om een broedplaats te maken.

“Dit is een ongekend resultaat”, zegt Paige Cramer, eerste auteur van de publicatie. “Met de beste behandeling tegen Alzheimer in muizen duurde het tot nu toe een aantal maanden om de klonten in de hersenen te verminderen”.

De onderzoekers willen nu bekijken of het medicijn hetzelfde effect heeft bij mensen.

Ook interessant:

Onzichtbaar hoefijzereiwit is schakel in Parkinson
Eten als een oermens voorkomt diabetes
Onschuldig virus blijkt stille moordenaar

Reageren via Facebook

Reacties

Over Desiree Hoving

Desiree is freelance journalist met een brede blik op wetenschap & techniek. Ze schrijft onder meer voor de GPD, Nu.nl, De Ingenieur en Viva Mama. Meer over haar werk vindt u op http://desireehoving.nl