Medicijnen in oplosbaar plastic werken beter
/reageer
-
door: Claud Biemans over: chemie, geneeskunde, gezondheid op: 20 juni 2008 Op 11 juni werd in Finland de Millennium Technology Prize uitgereikt
Robert Langer won de prijs voor zijn methode om medicijnen te verpakken in plastic
Heel veel medicijnen worden in het lichaam binnen een half uur afgebroken, vaak voordat ze op de plek zijn aangekomen waar ze hun werk moeten doen. Professor Robert Langer, van het Massachusetts Institute of Technology, V.S., ontwikkelde een manier om medicijnen te verpakken in plastic, waardoor ze in het lichaam lang goed blijven en op de juiste plaats langzaam vrijkomen. Voor dit werk heeft hij op 11 juni 2008 de Millennium Technology Prize gewonnen.
De prijs, 800.000 euro van de Finse regering en Finse technologische bedrijven, wordt eens in de twee jaar uitgereikt voor technologie die bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van leven. In april werd bekend dat Langer voor zijn werk ook de Max Planck Research Award van 750.000 euro krijgt, die hij op 26 juni in ontvangst neemt in Dresden.
Scheikundedoos
Vanwege de uitreiking van de Millenniumprijs was Robert Langer een week lang te gast in Finland, waar hij verschillende lezingen over zijn werk gaf. Langer: “Als kind kreeg ik van mijn ouders een scheikundedoos. Dat vond ik zo geweldig dat ik later chemische technologie ging studeren. Na mijn studie had ik weinig zin om net als bijna al mijn medestudenten de olie-industrie in te gaan. Ik wilde liever leraar worden of werken in een ziekenhuis, dat vond ik maatschappelijk relevanter. Ik stuurde tientallen sollicitatiebrieven, maar steeds werd ik afgewezen, of vaker nog kreeg ik geen antwoord.”
“Toen vertelde iemand me over een zekere doctor Judah Folkman van de Harvard Medical School, die wel vaker aparte mensen inhuurde. Blijkbaar was ik ongewoon genoeg, want ik kon bij Folkman meteen aan de slag met onderzoek naar een manier om de groei van bloedvaten in tumoren af te remmen. Als de bloedvaten zich niet kunnen ontwikkelen, wordt de groei van een tumor gehinderd. Er waren medicijnen bekend die deze werking hadden, maar het probleem was ze op de juiste plaats in het lichaam te krijgen, voordat de werking was afgenomen.”
Medicijnen op folie
Langer kwam op het idee om een speciaal stukje plastic, een polymeer, te ontwikkelen, dat kon hechten aan de tumor. Dit speciale plastic zou langzaam oplossen in het lichaam. Langer bedacht dat als je in het plastic medicijnen zou verpakken, deze langzaam op de juiste plaats in het lichaam vrij zouden komen. Hij had het idee dat dit het best zou gaan als de medicijnen zijn aangebracht op een folie die dan opgerold wordt, in plaats van opgesloten in een capsule, zoals in een pil.
Langer begon te experimenteren met konijnen die een tumor hadden in een oog. Zijn verpakte medicijnen werkten wonderbaarlijk goed en de tumor werd zienderogen kleiner. Hij ontdekte dat de opgerolde polymeren op deze manier tot honderd dagen lang medicijnen konden afgeven in een constante dosis.