Medicijnmaker to-BBB overleefde de Valley of Death /2 reacties

Medicijnmaker to-BBB overleefde de Valley of Death

Het bedrijf van Willem van Weperen heeft de Valley of Death overleefd.

Alle medische biotechbedrijven moeten er doorheen, de periode die zit tussen de ontdekking in een laboratorium en de eerste testbehandelingen van patiënten. “Dat is geen makkelijke periode”, vertelt Willem van Weperen, ceo van to-BBB, met gevoel voor understatement. Waarom niet? Heel simpel: het duurt nogal lang voor je er doorheen bent. Van Weperen: “Je moet een product op schaal kunnen produceren en aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen rond toxiciteit en veiligheid. Daarnaast moet je veel geld hebben om dit soort studies te kunnen doen.”

Wie wordt de nieuwe Crucell?

Dit artikel is onderdeel van een serie over ontwikkelingen in de Nederlandse, medische biotechsector. Lees ook:

* Wie wordt de nieuwe Crucell?
* Hoe Synthon de volgende biobelofte wil worden
* DCPrime flirt met de grote farmabedrijven
* De miljoenendeals van Prosensa
* Hoe DNage een andere afslag nam

Inmiddels is het in 2003 als spin-off van de Universiteit van Leiden opgerichte to-BBB, waar twintig man werkt, bezig met de eerste klinische studies op patiëntengroepen. De Valley of Death heeft het bedrijf daarmee achter zich gelaten. “Het is voor ons een historische stap”, zegt Van Weperen.

Hersentumorstudie

Van Weperens bedrijf werkt aan technologie waarmee medicijnen door de lastig te nemen bloedbrein-barrière in de hersenen kunnen komen. Het verst is het bedrijf met een hersentumorstudie, die in Nederland en België bij verschillende instituten wordt uitgevoerd. “Ons product heeft nog wel een lange weg te gaan. Zoals de tijdlijn er nu uitziet, kan het in 2017 op de markt worden gebracht.”

Daarbij heeft Van Weperen de hulp van grote farmabedrijven hard nodig, zegt hij. “Mijn businessmodel kan niet zonder hen. Grote farmabedrijven kunnen producten goed verder ontwikkelen, zij hebben een heel commercieel apparaat achter zich om innovaties uiteindelijk naar de patiënt te brengen.”

Michael J. Fox

Plus, ook niet onbelangrijk, deze grote bedrijven hebben het kapitaal om de dure vervolgstudies uit te voeren. Zo is voor de derde en laatste fase van de klinische studies een patiëntengroep van honderd man nodig. “Binnen ons eigen businessmodel is zo’n studie te duur, dus het heeft onze voorkeur om zo snel mogelijk te partneren. Grote farmabedrijven gaan dan verder waar wij zijn geëindigd, wij kunnen dan verder met onderzoek naar andere toepassingen van onze technologie.”

Willem van Weperen (derde van rechts) en zijn management team.

To-BBB werkt al samen met grote bedrijven als Shire en Ablynx, ondertussen is het bedrijf ook bezig met andere kandidaatmedicijnen. Onder andere eentje tegen MS en Parkinson, waar voor laatstgenoemde een subsidie is verkregen van de Michael J. Fox Foundation, en eentje tegen beroertes, waarvoor het samenwerkt met een Zweeds bedrijf.

Focus houden

Daarnaast heeft het een geldbedrag ontvangen om met drie universiteiten en een Duits bedrijf onderzoek te doen naar de toepassing van to-BBB´s technologie bij oogziekten. Van Weperen: “Dat zou mogelijk kunnen zijn, want de bloed-brein-barriere werkt ongeveer hetzelfde als ons netvlies.”

Het geld dat to-BBB verdient met samenwerkingen, wil het weer investeren in nieuw onderzoek, in de hoop uiteindelijk ook zelfstandig een product op de markt te brengen. “Focus behouden, dat is de uitdaging”, vertelt Van Weperen. “Maar je moet wel op meerdere paarden wedden, want anders wordt de kans op mislukking te groot.”

Ook interessant:

Geld voor de ziekte van Duchenne
Organon-technologie doorontwikkeld in start-up
De contactlens gaat oogdruppels vervangen
Proefdier kan plaatsmaken voor laboratoriumchip
Nu te zien in 3D: de kettingreactie van het menselijk afweersysteem

Reageren via Facebook

Over Rob van Leeuwen