Nieuws/ Als de een haar lelijk vindt, geeft de ander haar meer aandacht /4 reacties

door: Rob van Leeuwen
over: wiskunde, internet, psychologie
op: 20 januari 2011

De wiskunde achter schoonheid, valt die te ontcijferen? OKTrends, het onderzoeksbureau achter datingsite OKCupid, dat naar eigen zeggen 3,5 miljoen actieve gebruikers heeft, doet een poging. Het bedrijf analyseerde niet zozeer de foto’s van verschillende leden, maar probeerde in het denkpatroon van de man te duiken. Daarvoor analyseerde het de activiteit van de mannelijke gebruikers: hoeveel berichten werden verstuurd naar verschillende vrouwelijke leden van de website?

Uit eerdere data-analyse bleek al dat knappe vrouwen ruim vier keer meer berichtjes ontvingen dan vrouwen met een gemiddeld uiterlijk, en 25 keer zoveel berichten dan lelijke dames. Wat desondanks opviel was dat sommige vrouwen toch meer berichten ontvingen dan anderen, terwijl het uiterlijk van beiden ongeveer gelijk werd beoordeeld. De verklaring: niet alle ‘zevens’ zijn hetzelfde.

De verdeling in de waardering van het uiterlijk verschilt per vrouw. Bij sommige vrouwen bestaat er onder mannen overeenstemming, terwijl andere dames uiteenlopende reacties oproepen: de ene helft vindt haar prachtig, de ander vindt haar juist verschrikkelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Megan Fox (zie foto). Uit de data van OKTrends komt naar voren dat vrouwen leuker worden gevonden, naar mate meer mannen het oneens zijn over het uiterlijk van de vrouw, zo beschrijft Christian Rudder op het blog van het bureau. “Als sommige mannen je lelijk vinden, is er een grotere kans dat anderen mannen je een bericht sturen.”

Volgens het bedrijf kan worden geconcludeerd dat je je terkortkomingen juist wel moet laten zien. “Statistisch gezien kunnen de mannen die het niet leuk vinden je alleen maar helpen, en de mannen die het wel leuk vinden zullen alleen maar meer opgewonden worden.”

Reageren via Facebook