Meer Nederlanders met hypotheek met betalingsproblemen /reageer

Meer Nederlanders met hypotheek met betalingsproblemen
  • door: Redactie Sync
    over: financiering, consumenten
    op: 12 september 2022
  • Bureau Krediet Registratie (BKR) ziet de toekomst somber in voor huizenbezitters met een hypotheek.

  • Het Nederlands Krediet collectief onderschrijft daarom het belang van verantwoord geld lenen.

De vrees van het BKR is zeker niet ongegrond. Het aantal Nederlanders dat meer dan drie maanden achterloopt met het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten, was in april even hoog als in begin 2010. Destijds had de Nederlandse economie te maken met de gevolgen van de internationale kredietcrisis. Inmiddels zitten we in een situatie waarin het leven een stuk duurder is geworden. Boodschappen doen is duurder, evenals tanken en het huis warm stoken, om enkele zaken te noemen.

Ook middeninkomens zitten krap

Het gevolg is dat het niet langer alleen de huishoudens met lage inkomens zijn die niet meer goed rondkomen. Inmiddels krijgen ook middeninkomens te maken met dit probleem en dit baart zorgen. Het Nederlands Krediet Collectief, specialist in online geld lenen, waarschuwt daarom ook dat geld lenen verantwoord moet gebeuren. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Met een vooraf vastgesteld leenbedrag en dito looptijd en rente is het een overzichtelijke vorm van geld lenen op momenten dat er net wat extra (spaar)geld nodig is. Bijvoorbeeld voor een verbouwing, reis of aanschaf van een auto.

Lening of hypotheek?

Voor wie structureel geld te kort komt, is het aangaan van een extra krediet geen verstandige oplossing. Voor anderen kan een consumptief krediet (zoals een persoonlijke lening) wel een veel voordeligere keuze zijn dan een (tweede) hypotheek. Belangrijk is in ieder geval om een lening af te sluiten die past bij de eigen financiële situatie. Lening of hypotheek? Een vergelijking is snel gemaakt.

Persoonlijke lening vaak aantrekkelijker

Veel consumenten kiezen voor een hypotheekverhoging om leendoelen als een auto of keuken te financieren. Chris Hilgersom, Directeur en Kredietspecialist van het Nederlands Krediet Collectief, vindt dit onverantwoord. “Een hypotheek verhogen klinkt misschien makkelijk, maar een gevaar is dat leendoelen zoals een auto of een keuken een bepaalde levensduur hebben. Financier je deze via een hypotheek, dan betekent dit praktisch dat je vaak voor een veel langere periode hogere hypotheeklasten draagt. In veel gevallen ruim langer de levensduur van het leendoel zelf.”

Juist om deze situatie te voorkomen is er de persoonlijke lening. Deze past bij de levensduur van het leendoel, inclusief het aflossingsschema. Een bijkomend voordeel is dat de rente tijdens de looptijd niet wijzigt. Hilgersom: “Zeker met veranderingen op de financiële markt is dit een aspect dat niet gemist mag worden. Veranderingen op de financiële markten hebben daardoor geen direct effect op de maandlasten van een lopende lening. Dat maakt geld lenen verantwoordelijker.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.