Meer verkeersongevallen door stress over belastingformulier /reageer

Meer verkeersongevallen door stress over belastingformulier
  • door: Kees Kelder
    over: gezondheid, psychologie
    op: 26 april 2012
  • In de VS zagen onderzoekers 6 procent meer fatale verkeersongelukken rond de deadline van de belastingdienst.

  • Stress en minder slaap hebben een negatief effect op je reactievermogen.

Dat het invullen van je belastingformulier voor veel stress kan zorgen, dat is voor veel mensen wel duidelijk. Maar dat deze stress ook tot meer fatale ongelukken leidt, dat was tot voor kort nog niet bekend. Toch lijkt er een verband te bestaan.

In een nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten werd door wetenschappers van de Universiteit van Toronto data van deadlines voor de belastingdienst van de afgelopen dertig jaar verzameld en afgezet tegen het aantal verkeersongevallen dat in die periode plaatshad. De onderzoekers vergeleken het aantal ongelukken dat een paar weken voor en na de deadline plaatsvonden met die van de rest van het jaar.

Dertien extra doden per dag

In totaal kwamen er in de periode rondom het invullen van de belastingpapieren in dertig jaar bijna 6800 mensen om. In vergelijking met een dag die buiten deze periode valt is dit een stijging van 6%, wat neerkomt op 13 extra doden per dag in de periode dat de belastingformulieren ingevuld moeten worden.

De onderzoekers speculeren dat stressvolle deadlines kan leiden tot minder slaap wat weer leidt tot een verminderde reactie en tolerantie voor gebeurtenissen op de weg. Zo kan een mobiele telefoon die overgaat, net die extra afleiding geven waardoor het reactievermogen vermindert.

Super Bowl

Het onderzoek volgt op meerdere onderzoeken die landelijke evenementen relateren aan een toename van het aantal ongelukken. Zo werd eerder al bekend dat na afloop van de strijd om de Super Bowl in de Verenigde Staten, 41% toename aan dodelijke slachtoffers is te zien in vergelijking met andere zondagen. Het grootste deel van deze stijging vindt plaats na afloop van de wedstrijd. Het aantal ongelukken voorafgaand of tijdens de wedstrijd wijkt niet af van andere zondagen.

Opmerkelijk feit is dat er in de staat waar het verliezende team vandaan komt, significant meer fatale ongelukken gebeuren dan in de staat die het winnende team voortbrengt.


Ook interessant:

Negatief denken maakt alerter
‘Knuffelhormoon’ leidt tot vooroordelen
Agressieve jongens willen geen foute vrienden (maar krijgen ze toch)
Commerciële weervoorspeller zit er vaker naast

Reageren via Facebook

Reacties

Over Kees Kelder

Kees Kelder is fysiotherapeut. Daarnaast studeert hij rehabilitation sciences. Hij is met name geïnteresseerd in alles wat met sport en beweging te maken heeft.