Megakeuken op zonne-energie: 38.500 maaltijden op een dag /1 reactie

Megakeuken op zonne-energie: 38.500 maaltijden op een dag

In India wordt de keuken als een heilige plaats beschouwd. Op de Brahma Kumaris World Spiritual University onderaan de Mount Abu in het Indiase Rajasthan is wel een heel bijzondere keuken geïnstalleerd. De universiteit, die onder meer over een auditiorium met 20.000 plaatsen beschikt, kan 15.000 personen herbergen.
Om al die mensen te eten te geven is op de campus van de universiteit de grootste keuken ter wereld gebouwd die enkel op zonne-energie functioneert.

38.500 maaltijden

beeld: Solare BrückeHet parabolische zonne-energiesysteem is geplaatst in Taleti in de provincie Rajasthan en ligt 1219 meter boven de zeespiegel. Met het systeem kan een warmte van circa 650 graden Celsius worden opgewekt. De installatie produceert 3500 tot 4000 kilo stoom per dag.

In deze grootste zonnekeuken ter wereld worden dagelijks minimaal 20.000 maaltijden bereid. Als de zon maximaal schijnt kan dit oplopen tot 38.500 maaltijden per dag. Het voedsel wordt gekookt in ketels met een capaciteit van 200 tot 400 liter.
De kosten van de aanleg voor de megakeuken bedragen 5 miljoen dollar. Het project wordt mede ondersteund door de Indiase regering.

Gezamenlijk initiatief

Het project is een gezamenlijk initiatief van de Academie voor een betere wereld en de Brahma Kumaris World Spiritual University uit India. Deze sprituele organisatie heeft in India en 66 andere landen diverse centra voor onderwijs, meditatie en positief denken en is als NGO (non gouvernementele organisatie) aangesloten bij een onderdeel van de Verenigde Naties.

Ziekenhuizen

De technologie voor het energiesysteem komt van het Duitse bedrijf Solare-Brücke. Solare Brücke is niet alleen gespecialiseerd in mobiele ‘zonnekeukens’ maar ook in andere eenvoudige apparatuur op basis van zonne-energie, onder meer voor ziekenhuizen in India.
Het bedrijf organiseert daarnaast projectdagen op scholen om kinderen op een speelse manier in aanraking te laten komen met hernieuwbare energie, en hen ook te laten zien hoe deze energie op eenvoudige en relatief goedkope wijze ingezet kan worden.

Milieudoelstellingen

Dergelijke kleinschalige projecten zijn in India al eerder uitgevoerd. Ze werden destijds door sommige landen mede gebruikt om de eigen CO2-uitstoot af te kopen.
Duitsland heeft zijn millieudoelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie inmiddels ruimschoots - en eerder dan gepland - gehaald, en hoeft niets meer af te kopen. Voor het jaar 2010 moest het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik 12,5% bedragen. Inmiddels is door het Duitse bureau voor de statistiek vastgesteld dat dat percentage in 2007 al op 14,1 ligt.