Megakeuken op zonne-energie: 38.500 maaltijden op een dag /1 reactie

Zonne-ovens

beeld: Operation BlessingDe zon als oven gebruiken is op zich niet nieuw. In klein formaat werd de zon vorig jaar al als oven-vuur gebruikt in China. In het dorpje Duipo zijn reeds 40 gezinnen voorzien van een dergelijke oven. Hoewel er nog steeds kolen en hout worden gebruikt voor de ovens, is het gebruik van deze brandstoffen een stuk afgenomen. Als de overige 160 gezinnen deze ovens ook krijgen - ze zijn reeds onderweg - dan zal dat verbruik nog verder afnemen.

De organisatie Operation Blessing International (OBI) adopteerde dit Chinese dorp vier jaar geleden. Andere acties die OBI heeft opgezet in Duipo: het opvangen van regenwater, de herbouw van een school met de benodigde inrichting en het zorgen voor onderwijzers.

Afrika en Azië

Ook halverwege de jaren negentig al werden in landen in Afrika en Azië al diverse soorten kleine zonne-ovens gebruikt, waaronder paneelkokers, zonneketels, parabolische kokers, hybride kokers en draagbare kokers.

Al deze initiatieven hebben het gevolg dat het gebruik van kolen, hout en gras als brandstof afneemt. De voordelen spreken voor zich, het komt milieu én landschap ten goede.

Foto’s van zonne-energieprojecten op de site van Solare Brücke.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.