Mens geïnfecteerd door computervirus /1 reactie

Mens geïnfecteerd door computervirus
  • door: Christian Jongeneel
    over: computer, medisch
    op: 1 juni 2010
  • Onderzoeker met chip in zijn arm besmet die met een virus

  • Implantaten zoals sommige pacemakers bevatten een processor en wifi, zodat ze toegankelijk zijn voor malware

Mark Gasson, docent Systems Engineering aan de Universiteit van Reading, is de eerste mens die geïnfecteerd is met een computervirus. Gasson loopt al een jaar rond met een rfid-chip in zijn hand geïmplanteerd. Hij besloot te kijken of hij de chip met een virus kon infecteren. Dat bleek het geval.

Op dit moment zijn geïmplanteerde chips nog een curiositeit, maar de opmars is onvermijdelijk. In de Verenigde Staten is een experiment gaande waarbij Alzheimer-patiënten een chip in hun arm krijgen. Dat is makkelijk voor verplegenden, omdat deze mensen zelf niet meer weten wie ze zijn. Er gaan ook wel stemmen op om het elektronisch patiëntendossier desgewenst op een chip in het lichaam te zetten, zodat je de meest essentiële gegevens altijd bij je hebt. Een virus zou die informatie kunnen corrumperen.

Verontrustender is Gassons initiatief echter in het licht van toenemende elektronica in implantaten. De eerste pacemaker met wifi is al gesignaleerd. Dat is handig om de software in het apparaatje te updaten, maar het zet ook de mogelijkheid voor malware open. Dood door computervirus - het blijft extreem onwaarschijnlijk, maar Gasson heeft aangetoond dat dit tot het rijk der mogelijkheden behoort.

Reageren via Facebook

Over Christian Jongeneel

Christian Jongeneel is wetenschapsjournalist voor onder andere Technisch Weekblad en De Ingenieur. Zijn weblog en andere artikelen zijn te vinden op [url=http://www.christianjongeneel.nl]www.christianjongeneel.nl.