Mensen kijken 0,1 seconde in de toekomst /4 reacties

Mensen kijken 0,1 seconde in de toekomst

Iedereen kent ze wel: optische illusies waarbij rechte lijnen krom lijken of vlakken van hetzelfde formaat toch niet even groot. Ook al ben je je bewust van de illusie, je ziet toch iets wat er niet is. Waarom is dat? Welk nut heeft het dat onze hersens ons voor de gek houden?

Vertraging in de hersenen

Tussen het moment dat een beeld op het netvlies valt en het in de hersenen wordt verwerkt, zit ongeveer 0,1 seconde. Dat is al lang bekend. Nog niet bekend is hoe de hersenen deze vertraging compenseren. Zonder compensatie zouden we bijvoorbeeld niet in staat zijn een bal te vangen. Eén theorie zegt dat we onze motoriek aanpassen op de vertraging.

Onderzoeker Mark Changizi komt nu met de theorie dat we compenseren door een beeld te maken dat 0,1 seconde in de toekomst ligt. Changizi is cognitief wetenschapper aan de Rensselaer technische universiteit in New York. Ons optisch systeem laat ons dus 0,1 seconde in de toekomst kijken, en samen met de vertraging in de hersenen hebben we dus toch continu een beeld van het heden. Hierdoor zijn we in staat om een bal te vangen en auto te rijden.

Deze theorie past in de discussie over hoe de hersenen een beeld van de wereld maken. Wordt er een aantal ad-hoc trucs toegepast om de informatie die we via onze ogen binnenkrijgen tot een coherent bewegend beeld te bewerken? Of zit er een algemeen principe achter waarmee we op basis van aannames en ervaringen tot een beeld komen? Het vermoeden is dat beide gebruikt worden. Het corrigeren voor vertraging is één van de principes die de hersenen toepassen.

Optische illusies

Op basis van deze theorie heeft Changizi vijftig optische illusies gecategoriseerd en verklaard. “Deze illusies komen voor als de hersenen de toekomst waarnemen en die waarneming niet overeenkomt met de werkelijkheid”, aldus Changizi. “Er zijn talloze illusies bekend en beschreven, maar er is tot nu toe weinig succes bij het verklaren van die illusies.”