Nieuws/ Mesh-netwerk maakt San Francisco draadloos /reageer

door: Ewald Smits
over: internet, mobiel, software, concurrentie, computer
op: 24 augustus 2007

Het Amerikaanse Meraki Networks lijkt erin te slagen de stad San Francisco op een goedkope en doeltreffende wijze te voorzien van draadloos internet. Meraki heeft daartoe een Mesh-netwerk uitgerold, waarin elke aangesloten computer behalve computer ook router is. Inwoners van San Francisco kunnen via een web-interface een deel van hun gekochte bandbreedte afstaan aan het mesh-netwerk en zo buurt- en stadgenoten draadloos internet bieden.

Aanbesteding

Drie jaar geleden wonnen Google en Earthlink een aanbesteding van de stad San Francisco om draadloos internet te gaan aanbieden. Sinds die tijd knokken de drie partijen (Google, Eartlink en de gemeente) over procedures, vergunningen, het eigendom van het netwerk en de kosten die daarvoor in rekeningen moeten worden gebracht. En ze zijn er nog steeds niet uit. De gemeente breekt zich nog altijd het hoofd over wie nou eigenaar moet worden en Earthlink overweegt serieus om het hele project aan de wilgen te hangen.

Routers uitdelen

En toen kwam Meraki Networks, dat zich niets van deze discussie aantrok en twee maanden geleden doodleuk begon met het uitdelen van 200 wireless routers (met elk een reikwijdte van 200 meter). Sinds die tijd maken zo’n 6.000 inwoners van San Francisco gebruik van het draadloze signaal.
De routers zijn klein en gemakkelijk te monteren op ramen en gebouwen (zie ook slideshow op Technology Review). Gebruikers krijgen vervolgens de beschikking over een uitgebreide webservice. Via die webservice kunnen ze een deel van hun ADSL-verbinding beschikbaar stellen aan het netwerk en zo buurt- en stadgenoten voorzien van draadloos internet.
Wie nu een router wil, moet er overigens een kopen. Voor 50 of 100 dollar, afhankelijk van of je een binnen- of buitenmodel wilt.

Brutaal

Het is een brutaal initiatief van de één jaar oude startup Meraki, maar het bedrijf zelf ziet het als een experiment. “We onderzoeken of we via een mesh-netwerk een groot gebied van draadloos internet kunnen voorzien”, zegt CEO Sanjit Biswas op Technology Review. “En omdat we in San Francisco gevestigd zijn, gebruiken we deze stad als proeftuin.”
Sailliant detail is overigens dat Google een van de financiers is achter Meraki. Net zoals Sequoia Capital, een van de eerste investeerders in Google.

Reageren via Facebook

Reacties