Met bakfiets op onderzoek naar verhit Rotterdam /reageer

Met bakfiets op onderzoek naar verhit Rotterdam

Wageningse onderzoekers gaan op donderdag 6 augustus metingen verrichten om het stadsklimaat in stedelijke gebieden in kaart te brengen. Daarvoor rijden de onderzoekers met twee bakfietsen vol meetapparatuur op verschillende tijdstippen, verspreid over de hele dag, door verschillende delen van Rotterdam en omgeving. Met de metingen willen de onderzoekers een beeld krijgen van het zogeheten Urban Heat Island-effect (UHI), waarmee wordt bedoeld dat de temperatuur in de stad gemiddeld hoger is dan in het omliggende gebied. In de steden zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde extra voelbaar, menen de onderzoekers.

Voor de metingen is een warme periode nodig, waarbij de maximumtemperaturen boven de 25 gr. C uitstijgen. Met de twee meetfietsen rijden de onderzoekers langs twee vooraf bepaalde routes door een aantal kenmerkende stadsdelen, zoals een industrieterrein, een oude woonwijk, een stadspark en het havengebied. De metingen vinden plaats op drie verschillende tijdstippen, van 10.00 – 12.00, van 13.00 – 15.00 en van 20.00 – 22.00 uur. Startlocatie voor de zuidelijke ronde is Hoek Westkruiskade en Gouvernestraat.

Wellicht, afhankelijk van de weersomstandigheden, vinden ook vrijdag 7 augustus metingen plaats. Het ligt in de bedoeling om ook later dit jaar en in 2010 metingen te verrichten.