Met bakfiets op onderzoek naar verhit Rotterdam /reageer

Bakfiets

Omdat daarmee technisch gezien de metingen het beste zijn uit te voeren is gekozen voor een bakfiets als vervoermiddel voor de meetapparatuur. Deze is uitgerust met een snelle thermometer, een vochtmeter, een sensor voor windrichting en –snelheid, sensoren voor de bepaling van de hoeveelheid invallend zonlicht, en sensoren voor de uitwisseling van warmtestraling. Naast deze meteorologische instrumenten op de rijdende bakfiets wordt de route op vaste intervallen vanaf een halve meter boven de grond met een naar boven gerichte “fisheye lens” gefotografeerd. Hiermee kan worden bepaald welk deel van de hemelkoepel vanuit leefniveau gezien “bedekt” is met gebouwen en groen. Deze bedekking bepaalt in belangrijke mate hoe sterk het stedelijk warmte-eiland (UHI) kan worden. Hoe de mens de warmte ervaart wordt bepaald door de luchttemperatuur samen met straling, luchtvochtigheid en wind.

De instrumenten worden gevoed via een zonnepaneel op de bagagedrager.

Hittestress

Met de meetgegevens bepalen de onderzoekers allereerst de sterkte van het UHI in Rotterdam en de factoren die locale verschillen binnen de stad bepalen. De gegevens geven ook een indicatie in hoeverre hittestress een probleem is of gaat worden. Uiteindelijk zou op grond van al deze informatie stadsontwerpen optimaal kunnen worden afgestemd op het zoveel mogelijk voorkómen van hitte in de stad.

Deelnemers

Vanuit Wageningen Universiteit en Alterra, het onderzoeksinstituut voor de leefomgeving van Wageningen UR, wordt het onderzoek gedaan door medewerkers en studenten van de groep Meteorologie en luchtkwaliteit en van Aardsysteemkunde en klimaatverandering. Verder zijn naast het Energie Centrum Nederland (ECN) ook de gemeente Rotterdam en de GGD Rotterdam bij het project betrokken. Het onderzoek wordt mede gefinancierd door het speciale Nederlandse klimaatonderzoekprogramma (‘Klimaat voor Ruimte’ en ‘Kennis voor Klimaat’).

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.