Met de robot wordt televergaderen helemaal echt /reageer

Met de robot wordt televergaderen helemaal echt

De mooiste vormen van Telepresence maken vergaderen op afstand via video al griezelig echt. Het kost soms tonnen per locatie, maar dankzij kamerbrede HD-schermen, kristalhelder geluid en een batterij camera’s die herkennen wie er aan het woord is, zijn de vergadertijgers bijna lijfelijk aanwezig. Bijna, en in dat laatste aspect bijt Bell Labs zich vast.

Lichaamstaal

Beeld en geluid zijn onmisbaar, maar als op het scherp van de snede moet worden vergaderd zijn gezichtuitdrukking en bewegingen van de aanwezigen minstens zo belangrijk. Het zijn zo vaak de kleine knikjes, subtiele handgebaren of de manier waarop de armen over elkaar gaan, die duidelijk maken dat een aanwezige het ergens niet of juist hartgrondig mee eens is. Nog belangrijker: zodra alle blikken zich op één persoon richten, is duidelijk dat die het woord krijgt. Juist die hoofdbewegingen zijn onmogelijk vast te stellen tijdens vergaderen via een scherm.

De onderzoekers in de legendarische R&D-fabriek, tegenwoordig in handen van Alcatel Lucent, noemen hun project Nethead. De Netheads zouden binnen twee jaar een vervanger kunnen worden voor mensen die een vergadering moeten missen, tegen een fractie van de kosten voor de geavanceerde telepresence-systemen. De kosten kunnen binnen de perken blijven, doordat de Netheads in wezen simpel zijn: een monitor met het gezicht van de baas, op een standaard die voldoende hoofdbewegingen kan vertalen om te zorgen dat hij of zij duidelijk aanwezig is. De robots moeten ook voorkomen dat de overige aanwezigen bij een vergadering vergeten dat er iemand op afstand meedoet.

Robotvergadering

Een paar honderd dollar zou genoeg moeten zijn voor de vergaderbot, waarvan het onderzoek naar immersive communication vier jaar geleden in Antwerpen begon, onder leiding van de Vlaming Jan Bouwen. Het is niet de bedoeling dat robots de vergadering volledig gaan leiden. Volgens Bell Labs zijn de netheads de ideale vervanger bij meetings waarop slechts één deelnemer moet schitteren door lijfelijke afwezigheid. Dankzij de robot zal die onmogelijk te negeren zijn. Binnen twee jaar kan Alcatel Lucent hem op de markt brengen, vanzelfsprekend voor gebruik in combinatie met de netwerktechnologie van het Frans-Amerikaanse ict-concern.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Techbusiness

Techbusiness.nl belicht de businesskansen van technologie voor ondernemers en managers.