Met Greplin je online leven doorzoeken /reageer

Met Greplin je online leven doorzoeken

Zoeken naar informatie is nog steeds een fragmentarisch gebeuren. Wil je iets op internet zoeken, dan ga je naar Google (of Bing, Yahoo, etc). Bestanden op je computer doorzoek je met bijvoorbeeld Spotlight, Google Desktop of Copernic. Voor het doorzoeken van je sociale netwerken val je terug op de zoekfunctie van het desbetreffende netwerk. Maar stel dat je niet precies weet waar je moet zoeken?

Ga je dan alle mogelijkheden af? De kans is groot dat je al ergens bent afgehaakt voordat je het antwoord vindt. In dergelijke situaties komt Greplin goed van pas. Ze presenteren zich als het zoekvenster voor je leven.

Het gebruik van Greplin

Het is heel eenvoudig te gebruiken. Meld je aan en koppel een aantal diensten aan Greplin. Om te beginnen heb ik zelf Twitter, Facebook, LinkedIn en Evernote gekoppeld. Na een aantal minuten indexeren, toont Greplin een zoekvak a la Google. Voer een zoekopdracht in en vind allerlei informatie die opgesloten ligt in deze diensten. De zoekresultaten worden op een overzichtelijke manier en in realtime getoond. Met name de snelheid waarmee Greplin werk is opvallend hoog.

De resultaten kunnen op verschillende manieren worden gefilterd; naar personen, gebeurtenissen, bestanden, berichten of op basis van een specifieke dienst. Naast de genoemde diensten kunnen ook Gmail, Google Calendar, Dropbox, Google Docs en Yammer toegevoegd worden. In de (nabije) toekomst wordt het aantal te koppelen diensten uitgebreid met Salesforce, Box.net, Basecamp, Highrise en de Google-diensten Voice, Reader en contacten. Greplin is vooral een nuttig instrument voor iedereen die regelmatig naar informatie zoekt die is opgeslagen bij andere diensten.

Voor Google is de ontwikkeling van een dergelijk dienst een hele uitdaging omdat ze hoogstwaarschijnlijk niet tot alle diensten toegang krijgen. Zo heeft Google bijvoorbeeld geen toegang tot de data van Facebook. Greplin daarentegen is neutraal en kan daardoor makkelijk toegang krijgen. Hoewel gebruikers Greplin toegang verlenen tot hun andere diensten, is dit gebaseerd op een aantal manieren (OAuth en andere API’s) waardoor Greplin geen inzage heeft in gebruikersnamen en wachtwoorden.

De toekomst

Veel mensen hebben een (of meerdere) email-adressen, zijn aangesloten bij sociale netwerksites en hebben bestanden gehost in de ‘cloud’. Gemakkelijk kunnen vinden wat je nodig hebt zonder dat je elke dienst apart moet openen, kan een hoop tijd besparen. Het is een niche in de markt voor zoekdiensten waar niet eerder ander bedrijven in zijn gesprongen.

Met deze geïntegreerde aanpak kan Greplin nog ver komen. Ze hebben een oplossing voor een groeiend probleem. Naast een steeds verdere versplintering in diensten die mensen gebruiken, neemt ook het aantal apparaten waarmee mensen toegang hebben tot informatie toe.

Greplin is opgericht door de 19-jarige Daniel Gross en heeft inmiddels voor 4,7 miljoen dollar aan financiering gekregen. Hij kreeg de inspiratie voor het oprichten van Greplin toen hij op weg was naar een feestje en het adres niet meer wist. Stond het in Facebook, in zijn Gmail of in zijn agenda? Hij wist het niet en vanaf zijn telefoon was het ook nog eens erg lastig zoeken. Dus bouwde hij de oplossing.

Vanaf 16 februari is Greplin door iedereen te gebruiken. De basisversie is gratis. Om sommige diensten aan je index toe te kunnen voegen dien je wel een betaald account te nemen; dit kost 5 dollar per maand of 45 dollar per jaar.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Jaap Walhout

Jaap Walhout is onderzoeker bij het Centre for Learning Sciences and Technologies (CELSTEC) van de Open Universiteit. Hij doet promotieonderzoek op het terrein van informatievaardigheden. Jaap blogt over informatievaardigheden, onderwijs, economie en internet. Volg hem ook op twitter: http://twitter.com/jaap_w