Met pop oefenen tegen de babysterfte /reageer

Met pop oefenen tegen de babysterfte

Er was veel kraamvisite aanwezig bij de bevalling van Medsim begin december vorig jaar. Medsim is niet zo maar een baby, het is het eerste bevallingssimulatiecentrum in de wereld. De trainingsruimtes zijn gevestigd op twee verdiepingen in Kennispoort en minister Maria van der Hoeven kwam het lintje, in de vorm van een buikwand, doorknippen.

Een hoogzwangere vrouw is in volle vaart met haar auto tegen een boom langs de kant van de B-weg gereden. Ze lag bewusteloos achter het stuur en bloed droop over haar gezicht. Passanten belden een ambulance. Met die ambulance is ze nu op weg naar het ziekenhuis waar ze gereanimeerd zal moeten worden en waar de baby ter wereld zal moeten worden gebracht.

Althans, dat is het verhaal dat het medisch team te horen krijgt. Het team zit klaar om te trainen in bevallingssimulatiecentrum Medsim. De trainingsgroep heeft vandaag een unieke samenstelling: gynaecoloog Guid Oei, werkzaam in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven, verbonden aan de faculteit Electrical Engineering van de TU Eindhoven en medisch directeur van Medsim, wordt geassisteerd door minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven, gedeputeerde van provincie Noord Brabant Lily Jacobs en burgemeester Rob van Gijzel. Ze dragen witte schorten met korte mouwen en zijn zichtbaar gespannen.

Oei spreekt de artificiële patiënte dwingend aan: “Hallo mevrouw!” Ze reageert niet. Met een echo wordt de hartslag van de baby gecontroleerd: “Goed.” Maar mevrouw knippert niet meer met de ogen, haar ademhaling stopt. Oei draagt de burgemeester op de hartmassage over te nemen. De minister moet de baby halen. Met een scalpel gaat ze door de huid, met een schaar moet ze het onderhuidse bindweefsel van nylon en schuimplastic doorknippen. De babypop mag ze met de handen naar buiten trekken, Oei helpt een handje met een tang. De baby is verlost, de moeder is gereanimeerd.

Alleen in Letland en Frankrijk sterven meer kinderen tijdens of vlak na de bevalling

Babysterfte

Vooraf had de minister gezegd: “Ik heb veel gekke dingen gedaan in mijn leven, maar nu staat het zweet mij in mijn handen. Als ik dan hoor dat in deze simulatietraining het stressniveau vergelijkbaar is met een reële situatie, dan vraag ik me af ‘Waar zijn we aan begonnen?’ Maar vooruit, het is voor het goede doel.”

Het goede doel is het terugdringen van babysterfte. Nederland heeft voor Europese begrippen een hoge babysterfte. Alleen in Letland en Frankrijk sterven meer kinderen tijdens of vlak na de bevalling: elf per duizend. Nederland staat met 1 per honderd op de betreurenswaardige derde plaats. Een van de meespelende oorzaken is miscommunicatie en matige samenwerking tussen artsen en verplegend personeel in noodsituaties. Gynaecoloog Oei is ervan overtuigd dat teamtraining in een realistische simulatieomgeving een fundamentele bijdrage kan leveren aan patiëntenveiligheid.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Norbine Schalij

Norbine Schalij is freelance journalist. Haar interessegebied is heel breed.
Ze schrijft verslagen van medisch tuchtrechtzaken voor het artsenvakblad MedNetMagazine. Voor studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven schrijft ze in Cursor, het weekblad van de TU/e.