Mexicaanse griep net zo dodelijk als Spaanse griep in 1918?
/5 reacties
-
door: Derk Runhaar over: biologie, geneeskunde, gezondheid, medisch op: 5 mei 2009 Spaanse griep doodde in 1918 wereldwijd 40 miljoen mensen.
Mexicaanse griep van hetzelfde type virus.
In 1918 doodde de Spaanse griep ongeveer 40 miljoen mensen. Vooral personen in de kracht van hun leven overleden aan de ziekte. Oorzaak van deze desastreuze pandemie was het H1N1 influenzavirus. Hetzelfde type virus maakt nu slachtoffers onder de naam Mexicaanse griep. Staat ons een soortgelijke ramp te wachten als in 1918?
Eerste Wereldoorlog
De Spaanse griep ontstond waarschijnlijk in Amerikaanse legerbases. In de Eerste Wereldoorlog stuurden de VS troepen naar Europa en zorgden zo voor verspreiding van het griepvirus. Spanje was neutraal in deze oorlog en kende daarom geen oorlogscensuur. Spaanse kranten sloegen massaal alarm. Dit gaf het dodelijke griepvirus zijn misleidende naam. Maar hoe kon het virus zo dodelijk zijn?
Binnendringen lichaamscellen
Een virus is niets meer dan een levenloos kapsel met binnenin een bouwtekening van zichzelf. Het dringt een lichaamscel binnen en geeft de opdracht om talloze kopieën van zichzelf te maken. De lichaamscel gaat uiteindelijk dood en zo komen de kopieën vrij. Deze viruskopieën gaan op hun beurt op zoek naar nieuwe lichaamscellen.
Veel lichaamscellen sterven af en dat veroorzaakt schade aan weefsels. Elk soort virus is gespecialiseerd in een eigen soort lichaamscel om binnen te dringen. Dus welke weefsels worden beschadigd hangt vaak af van het soort virus.
Het lichaam staat niet machteloos toe te kijken tijdens zo’n virusinvasie. Het afweersysteem herkent het virus als indringer en begint zowel de virusdeeltjes als geïnfecteerde cellen op te ruimen. Bij virussen die al bekend zijn bij het afweersysteem gaat dat heel geroutineerd. Het virus is geëlimineerd voordat dat het lichaam echt ziek wordt. Bij een nieuw virus duurt het enige tijd voordat het afweersysteem een goede verdediging heeft opgebouwd.
De meeste virussen veranderen steeds een klein beetje. Dan is het afweersysteem net te laat om ziekteverschijnselen te voorkomen. Bijvoorbeeld bij een normale wintergriep. Maar soms ontstaat een heel nieuw virus. En dan moet het afweersysteem bij nul beginnen.