Mexicaanse griep net zo dodelijk als Spaanse griep in 1918? /5 reacties

Dodelijke wending

De Spaanse griep was waarschijnlijk zo’n nieuwe variant. Niemand in de wereld had daar voldoende weerstand tegen. Aanvankelijk leek het virus vrij milde symptomen te geven. Maar enkele maanden na de eerste golf werden de symptomen veel ernstiger. Bloedingen uit mond, neus en oren werden beschreven en patiënten overleden als gevolg van vocht en bloed in de longen.

Maar niet alleen de symptomen veranderden plotseling. Ook de slachtoffers waren anders. In het begin van de griepgolf stierven vooral de kwetsbare kinderen en ouderen. Maar de tweede golf eiste vooral slachtoffers onder jongvolwassenen in de kracht van hun leven.

De boosdoener was waarschijnlijk het afweersysteem zelf. Het virus zorgde ervoor dat het afweersysteem op hol sloeg. De schade werd zo vooral veroorzaakt door de afweerreactie en veel minder door het virus zelf. Dat zou een verklaring kunnen zijn dat de griep vooral dodelijk was onder gezonde mensen met een sterk afweersysteem.

Hetzelfde type virus

De Mexicaanse griep is ook zo’n nieuwe variant gebaseerd op hetzelfde virustype H1N1 als de Spaanse griep. Ook nu lijken de symptomen vrij mild te zijn. Uit voorlopige berekeningen lijkt het virus nog maar net besmettelijk genoeg om zichzelf in stand te houden. Van een grote uitbreiding lijkt nog geen sprake. Dat is vooralsnog gunstig. Maar net als bij de Spaanse griep kan ook het Mexicaanse griepvirus plotseling een gevaarlijke verandering ondergaan.

Toch is het aanrichten van veel schade evolutionair gezien niet handig van een virus. Succesvolle virussen houden het lichaam in leven omdat op die manier verspreiding blijft gegarandeerd. Alleen op die manier blijft een virus verzekerd van voldoende lichaamscellen om zich te kunnen vermeerderen. Laat dat een schrale troost zijn: mocht de mensheid uitsterven door een virus, dan gaat dat virus uiteindelijk ook dood.

Reageren via Facebook

Over Derk Runhaar

Derk Runhaar is huisarts en schrijft over innovaties in de gezondheidszorg.