Reacties/ Mexicaanse griep net zo dodelijk als Spaanse griep in 1918? printlink


Eduard Blacquière (6 mei 2009, 09:50)

Goed en verduidelijkend artikel, Derk!

Ronald Veldhuizen (8 mei 2009, 08:51)

Mooie uitleg over de werking van virussen!

Wel jammer dat je voorbij gaat aan het feit dat de Spaanse griep vooral zo erg was, omdat ze toentertijd nog nooit van quarantaine hadden gehoord. Niet omdat het virus zo ingenieus dodelijk was. Alle zieke soldaten werden gewoon en masse in openbare ziekenhuizen gesmeten. En een ziekenhuis in oorlogstijd is qua menselijk verkeer wel vergelijkbaar met Schiphol. Reken maar uit, die besmettingen.

Derk Runhaar (8 mei 2009, 13:55)

@ Ronald:

Een dodelijke pandemie ontstaan als het virus erg besmettelijk is en zorgt voor veel weefselschade. Die besmettelijkheid hangt deels af van de eigenschappen van het virus en deels van de gelegenheid die het virus krijgt om nieuwe mensen te besmetten.

Voordeel ten opzichte van 1918 is dat we nu quarantaine kennen. Nadeel is dat heel veel mensen heel veel reizen in vergelijking met 1918. Ik weet dus niet of we per saldo in een gunstiger tijd leven wat betreft de gelegenheid voor virussen om nieuwe mensen te besmetten.

Ronald Veldhuizen (10 mei 2009, 11:03)

Derk,

Met het vliegverkeer en de situatie in 1918 gaat jouw vergelijking ietwat mank. We kunnen beide geen harde getallen geven, maar een betere 'educated guess' is dat besmettelijkheid van welk virus dan ook vandaag de dag een stuk lager ligt.

Want zeg nou zelf, wat is erger? Een loopgraaf met wekelijks nieuwe soldaten, waar iedereen over elkaar heen loopt te zweten, lichaamsdelen rondvliegen, waar mannen elkaar innig en snotterend troosten, waar kilometers verderop mensen in de goorste ziekenhuizen behandeld worden tegen een onbekende vijand met besmettingsgevoelige apparatuur? Of twee, een intercontinentale vlucht, waarop afstandelijke mensen elkaar liever niet aanraken, iedereen drinkt uit plastic wegwerpbekers en waar de luchthaven netjes onderhouden is?

Nee, het beeld oproepen van 40 miljoen doden uit 1918 lijkt mij niet meer terecht. Sterk virus of niet, het gaat in dit besmettingskansspel om de zwakste schakel, en die was er toen niet.

Gr

Ronald

Ronald Veldhuizen (10 mei 2009, 11:33)

Overigens zie ik net in de zaterdagbijlage van NRC, bij opinie en debat, een veel betere uiteenzetting van wat ik net zei.

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje