Mexicaanse griep raakt steeds meer mensen; alarmfase 6 ingesteld /2 reacties

Mexicaanse griep raakt steeds meer mensen; alarmfase 6 ingesteld

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft voor de Mexicaanse griep de hoogste alarmfase ingesteld. In dit geval is er sprake van een pandemie, een griepepidiemie op wereldschaal.

De dagen liggen ver achter ons dat een griepje in het slechtste geval een onschuldig oponthoud was in het zorgvuldige uitgekiende tijdpad van de ambitieuze carrièrejager. De Spaanse griep en de Hongkonggriep eisten duizenden, zo niet miljoenen doden. En nu is er de griep die begon in Mexico (die liever geen Mexicaanse griep mag heten, maar ook geen varkensgriep) en aan een dreigende, wereldwijde opmars bezig is. Met honderden toegeschreven doden en enkele duizenden gevloerden, is de Mexicaanse griep een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid te noemen.

Vaccineren of niet?

In Groningen is vandaag het eerste slachtoffer geconstateerd. En afgelopen week werd bekend dat de nieuwe griepvariant ook van mens tot mens kan overgaan. In Hong Kong gaan de scholen dicht


… in Mexico deelt het leger mondkapjes uit.

In de rest van de wereld zitten de autoriteiten ook niet stil, al is acute actie daar nog niet gewenst. In de VS worden sinds enige tijd kinderen iedere winter gevaccineerd tegen griep. Dat vaccinatieprogramma breidt zich steeds verder uit. Oorspronkelijk werden kinderen van 6 maanden tot 2 jaar gevaccineerd, daarna kinderen tot 5 jaar en inmiddels tot 18 jaar.

Europa is terughoudend met griepvaccinatie. In West-Europa heeft alleen Finland ook een speciaal vaccinatieprogramma voor kinderen. Wel gaat de European Paediatric Influenza Analysis Group (EPIA) in acht landen de voor- en nadelen van griepvaccinatie bij kinderen onderzoeken. Zij kijken er onder meer hoeveel kinderen overlijden door griep en wat de kosten van vaccinatie zijn.

In Groningen is de Mexicaanse griep ook aangekomen

En er blijven altijd mensen die aan alles een centje kunnen verdienen.

Reageren via Facebook

Over Marco van Kerkhoven

Marco van Kerkhoven is bioloog, journalist en onderzoeker bij het Kenniscentrum Communicatie en Journalistiek van Hogeschool Utrecht. Hij doet promotieonderzoek naar nieuwe media businessmodellen.