Microsofts Kinect ook innovatief buiten de game-industrie /reageer

Microsofts Kinect ook innovatief buiten de game-industrie

Microsoft is in één klap weer cool. Dankzij de Kinect. Sluit de balk aan op een Xbox 360 spelcomputer en het apparaat herkent zijn gebruiker, diens gebaren en spraak. In de eind vorig jaar geïntroduceerde noviteit zijn jarenlange research en knappe high-tech (van het Israëlische bedrijf PrimeSense) samengebald.

De Kinect is een doorslaand succes als aanvulling op de Xbox 360, maar biedt ook kansen buiten de game-industrie. Vorige maand bracht Microsoft bijvoorbeeld een software development kit uit, waarmee nieuwe applicaties kunnen worden geschreven die gebruikmaken van de Kinect-bewegingssensor en de microfoon.

Voorlopig alleen voor onderzoekers en hobbyisten, maar het bedrijf heeft al aangekondigd dat commercieel gebruik in de toekomst mogelijk wordt. Microsoft zou de opvolger voor Windows 7 zelfs standaard geschikt maken voor de bediening met gebaren en spraak.

Besturing via gebaren

Dat opent mogelijkheden voor bedrijven als Speak uit Surhuisterveen. “De markt komt straks enorm snel in beweging, en we krijgen nu al veel aanvragen. Besturing via gebaren is niet nieuw, maar dankzij de Kinect komt het beschikbaar in een betaalbare, praktisch toepasbare vorm,” zegt Henk Everts.

Hij heeft al geëxperimenteerd met een veelbelovende toepassing voor makelaars. Dankzij de Kinect zouden die hun aanbod in de etalage doorzoekbaar kunnen maken voor voorbijgangers. Die kunnen met gebaren door de catalogus bladeren.

Inmiddels komt pc-fabrikant Asus met vergelijkbare technologie in zijn Wavi Xition, gebaseerd op dezelfde Israëlische vinding. Ook Asus komt met ontwikkelsoftware waarmee professionals aan de slag kunnen.

Everts waarschuwt voor al te gemakzuchtige inzet van de gebarenherkenning. “Je moet er wel rekening mee houden dat het voorlopig bij grote gebaren blijft; je kunt niet zo verfijnd klikken en slepen als je met de muis gewend bent. Dat vereist dat je afstand neemt van de manier waarop we nu computers bedienen, om opnieuw te bedenken hoe je gebarenherkenning goed kunt inzetten.”

De afgelopen maanden is er druk gehackt en geproefdraaid. Dat leverde onder andere de volgende toepassingen op waarvoor de Kinect in een handomdraai inzetbaar lijkt:

Retail

Het Franse After-Mouse.com heeft het al werkend: software waarmee op de winkelvloer klanten door een productencatalogus kunnen akkeren met handgebaren. Indrukwekkend zijn ook de vaardigheden van de Kinect als het gaat om het scannen van driedimensionale objecten: de exacte maten zijn zo opgenomen en opgeslagen om kleren te kopen zonder fysiek paswerk. In Engeland is Me_tail daar al een eind mee gevorderd.

Training

Heel letterlijk: in Amerika is fitness-apparatuur gelanceerd die bewegingssensoren inzet om groepen tot de juiste beweging aan te zetten. Dichter bij huis, in het Belgische Bergen, ontwikkelt Fishing Cactus een serieuze game die mikt op de revalidatie van mensen die na een ongeval, door een herseninfarct of door de ziekte van Alzheimer problemen hebben met hun mobiliteit of met de coördinatie van bepaalde bewegingen.

Operatiehulp

In Toronto’s Sunnybrook Hospital gebruiken chirurgen de Kinect als hulpmiddel tijdens een operatie. Bekijk hier een filmpje van de artsen in actie.

Het huishouden

De bediening van de tv, muziekbronnen maar ook verlichting en andere huishoudelektronica lijkt gesneden koek voor de Kinect en andere gebarenherkenners. Een groot voordeel: alle taalproblemen zijn in één klap opgelost, omdat gebarentaal universeel is.

PowerPoint presentaties

Weg met die laptop voor je neus of zelfs de slimme afstandbediening: met een stemcommando of een passend gebaar navigeert de discussieleider door zijn presentatie. Als hij echt lef heeft, laat hij zijn publiek ook participeren.

Videovergaderen

Kinect zou volgens Microsoft uitstekend kunnen samenwerken met videovergadersystemen. Denk aan een object dat zich één kant van de virtuele vergaderkamer bevindt, maar toch door ‘de overkant’ kan worden beetgepakt en bewogen.

Ontwerpen

Architecten en andere ontwerpers van ruimtelijke objecten zouden hun klanten kunnen laten rondlopen in hun creaties. Als de presentatieruimte goed is ingericht en van de juiste schermen voorzien, wandel je rond in een gebouw, waarin je zelfs deuren opent met het gebruikelijke gebaar.

Beveiliging

De combinatie van stemherkenning en vormherkenning maakt de Kinect tot een uitstekende beveiliger.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Techbusiness

Techbusiness.nl belicht de businesskansen van technologie voor ondernemers en managers.