Microsofts virtuele angsten /7 reacties

Microsofts virtuele angsten

Virtualisatie is hot. Met virtualisatie kun je meerdere operating systems of meerdere keren hetzelfde operating system op één computer draaien. Dit kan grote voordelen hebben op het gebied van beveiliging, beheersbaarheid en flexibiliteit.

Geen Vista in een virtuele omgeving

De verbazing was dan ook groot toen bleek dat Microsoft in de meeste licenties had verboden om Windows Vista in een virtuele omgeving te draaien. Alleen de retail versies van Vista Business, Vista Ultimate en de versie voor grote bedrijven, Vista Corporate, mogen volgens de licentie in een virtuele omgeving draaien. Dit zijn de duurste Vista versies, terwijl de meeste gebruikers een Home versie zullen hebben. Daar komt nog bij dat bijna niemand een los gekochte retailversie heeft, maar een OEM versie, dat is de versie van Vista die bij een nieuwe PC wordt geleverd.

Naar aanleiding van de kritiek leek het er eind juni op dat Microsoft haar licentievoorwaarden zou aanpassen. De persberichten stonden al klaar en iedereen ging er vanuit dat nu ook andere versies van Vista in een virtuele omgeving gedraaid mochten worden. Alleen de voorwaarden hoefden te worden aangepast, technisch is er niets dat het onmogelijk maakt Vista op een virtuele computer te gebruiken. Op het laatste moment zag Microsoft af van deze aanpassing. De verklaring was kort: “Microsoft heeft haar Windows virtualisatie beleid heroverwogen en heeft besloten de het oorspronkelijke beleid te handhaven”.

DRM

De officiële reden dat virtualisatie bij veel Vista versies verboden is, is DRM, dat staat voor Digital Rights Management. Het is een set tools die oneigenlijk gebruik van bijvoorbeeld muziek en films moet voorkomen. DRM in Windows Vista gaat heel ver. Windows Vista biedt encryptie tot en met de monitor en speakers, het zogenaamde Protected Media Path. Dit wil zeggen dat je op Windows Vista alleen met de juiste videokaart en monitor naar HD content kan kijken en het hele traject tot en met de monitor is beveiligd. Nergens hebben hackers een mogelijkheid om de videostroom te onderscheppen en als onbeveiligde informatie op te slaan.