Microsofts virtuele angsten /7 reacties

Als Vista in een virtuele omgeving draait biedt dat mogelijkheden om deze beveiliging te omzeilen. De beveiliging werkt dan niet meer direct op de hardware en het is dus theoretisch mogelijk om van buiten de virtuele omgeving de datastroom te onderscheppen en dingen te doen die de eigenaren van de content, de film en muziekindustrie, niet leuk vinden.

Er zijn echter twee grote bezwaren tegen dit argument:

1. Er zijn veel meer en voor de hand liggender manieren op beveiligde content te hacken. HD DVD en Blu Ray zijn al gekraakt. Ook het Protected Media Path van Vista was binnen enkele dagen na de release van Vista al gekraakt.

2. Het verbod zit alleen in de licentie. Technisch is er geen probleem om Vista in een virtuele omgeving te draaien. Mensen die zich netjes aan licenties houden hebben over het algemeen ook geen behoefte om HD content van beveiligingen te ontdoen. Mensen die wel die behoefte hebben zullen zich dan ook niet storen aan een licentievoorwaarde.

Populaire virtualisatiesoftware

Om binnen het bestaande OS een ander OS te draaien op een PC is speciale software nodig. Populair zijn:

  • VMWare. Eén van de eerste aanbieders van virtualisatiesoftware. Bieden nu een grote range aan producten van het gratis VMWare player tot aan VMWare ESX Server waarbij het host OS zit ingebouwd.
  • Parallels. Het product om Windows te draaien onder Mac OS X.
  • Microsoft Virtual PC. Gratis product van Microsoft. Vooral bedoeld om legacy software, die afhankelijk is van oude Windows versies, te draaien onder Windows Vista.
  • Xen. Een open source virtual machine voor Linux en BSD.

Het nut van virtualisatie

Van server tot desktop wordt het in een virtuele computer draaien van het OS steeds populairder.

In een serveromgeving gaat het om beheer en kostenbesparingen. Computers worden steeds sneller. Voor veiligheid en beheer is het vaak aantrekkelijk om verschillende applicaties op verschillende computers te draaien. Gaat er in één applicatie iets mis dan is niet direct de gehele automatisering gecompromitteerd.

Dat leidt er met moderne servers toe dat een bedrijf al snel veel servers heeft die elk maar voor een fractie van hun capaciteit benut worden. Door meerdere virtuele servers op één fysieke server te draaien neemt de benutting ervan toe.

Bovendien kan dit nog andere voordelen opleveren. Server virtualisatie uitgelegdMet de meest geavanceerde versie van VMWare is het mogelijk een virtuele server van de ene naar de andere fysieke PC te verplaatsen zonder dat deze virtuele server afgesloten hoeft te worden. Dus zelfs wanneer de hardware vervangen wordt gaat de server niet down. Dit soort voordelen maken virtuele servers populair.

Op de desktop zijn er hele andere voordelen te halen. Daar gaat het vooral om het tegelijk draaien van verschillende operating systems. Met de keuze voor Vista, OS X of Linux maakt je direct een keuze voor de applicaties die je kan draaien. Op Linux geen Photoshop, op Windows geen Final Cut Pro, op OS X geen Outlook. Maar wat als je op één computer meerdere operating systems tegelijk kunt draaien?

Op de nieuwe Intel Apples is Parallels nu heel populair. Met Parallels draai je Windows XP op je OS X Macintosh. Je gebruikt gewoon alle Mac applicaties, maar je kan ook alle Windows applicaties draaien. Met andere software kan je op een zelfde wijze Linux draaien op een Windows PC, of vice versa. Als je kiest voor generieke PC hardware dan hoef je jezelf niet langer te beperken. Tegelijk op de zelfde PC kunnen meerdere operating systems naast elkaar draaien.