Microsofts virtuele angsten /7 reacties

De angst van Microsoft

Misschien is dit wel veel meer beangstigend voor Microsoft dan het mogelijk compromiteren van Vista’s DRM. In een wereld waar Windows met meer dan 90% marktaandeel dominant is, is het helemaal geen leuk idee als mensen naast Windows ook andere systemen gaan draaien. Nog minder leuk is als mensen primair kiezen voor Linux of OS X en Windows ‘erbij’ gebruiken. Nu moet je nog een hele dure Vista versie aanschaffen als je die legaal onder Linux of Mac OS X wilt draaien. Dat is een behoorlijke drempel.

Maar voor computerfabrikanten zijn de basisversies van Windows Vista relatief goedkoop. Waar je als consument voor de simpelste versie nog 130 euro betaalt, betalen computerfabrikanten, die groot inkopen, veel minder voor de OEM versies die ze bij hun PC’s meeleveren.

Vroeger stelde Microsoft per fabrikant een prijs vast. Computerfabrikanten die Microsoft goed gezind waren kregen extra korting, fabrikanten waar Microsoft het niet zo goed mee kon vinden kregen een straftarief. Na enkele anti-trust zaken is deze praktijk verboden. Microsoft moet alle fabrikanten onder dezelfde omstandigheden dezelfde OEM tarieven in rekening brengen.

Zou het toegestaan zijn om de goedkope OEM versies van Windows in een virtuele omgeving te draaien, dan kunnen computerfabrikanten interessante pakketten aanbieden. Een PC met Linux als primair operating system en Windows Vista in een virtuele omgeving hoeft niet meer te kosten dan een regulier Windows systeem. Zo’n aanbod kan heel aantrekkelijk zijn voor mensen die overwegen over te stappen. Zij kunnen alle software voor Windows blijven gebruiken maar beschikken daarnaast direct over de flexibiliteit en openheid van Linux.

Apple staat met haar huidige zeer hippe imago nog steviger in haar schoenen. Voor een paar tientjes extra zouden ze Macs kunnen aanbieden met OS X en Windows. Potentiële overstappers die nu twijfelen omdat ze enkele Windows applicaties nodig hebben die niet onder OS X beschikbaar zijn, kunnen dan makkelijk over de streep getrokken worden. Het imago van Apple is zeer goed. Het aanbod van een computer die the best of both worlds biedt is er eentje die behoorlijk kan aanslaan.

Daar kan Microsoft niet blij van worden. Ze verkopen misschien een paar extra Windows licenties. Maar Windows speelt dan wel tweede viool naast een ander OS. Dat ondermijnt één van de belangrijkste pijlers van het Microsoft imperium. Ze zullen bij Microsoft dan ook nog lang en hard nadenken over hun beleid inzake virtuele computers. De voordelen voor de consument zijn duidelijk. Maar voor een marktleider en bijna-monopolist is extra keuze voor de consument niet altijd een goed idee.

Reageren via Facebook

Over Merien ten Houten

Merien ten Houten (1971) was tien jaar geleden een van de oprichters van ilse.ilse Media is ook vandaag nog een toonaangevende internet uitgever. Merien ten Houten is nu buiten zijn eigen merien bv betrokken bij verschillende projecten.