Reacties/ Microsofts virtuele angsten printlink


Tim Keller (28 juni 2007, 09:01)

Mooi artikel. Toch een kleine kanttekening: Sinds jaar en dag draait Outlook hier op mijn Apple. Da's nl gewoon een onderdeel van MS Office en doet het prima!

Roel Meurders (28 juni 2007, 10:25)

Voor de volledigheid. Het is niet alleen Microsoft die barrières voor virtualisatie opwerpt. Apple doet iets soortgelijks. Technisch is het namelijk geen probleem om OSX op iedere Intel gebaseerde PC te gebruiken, maar OSX installeert alleen op PC's die een speciale chip (een zgn. Trusted Platform Module) aan boord hebben. Met andere woorden OSX is alleen te gebruiken op de eigen, veelal duurdere, Apple hardware.

Voor Windowsgebruikers is er hierdoor geen enkele mogelijkheid om OSX te virtualiseren. Erg jammer, want is het niet veel logischer, dat mensen die denken aan switchen eerst OSX uitproberen op hun oude PC hardware.

saspijkerman (28 juni 2007, 14:40)

@Tim:

Draai je Outlook, of draai je Entourage?

Harry (28 juni 2007, 23:05)

@Roel

Lijkt mij toch iets anders. Wat zij beschermen is dat hun software buiten een bepaalde gecontroleerde omgeving kan draaien. Deels is dit om de user-experience te behouden (Apple heeft alles qua drivers zelf onder controle) en deels zal dit zijn om de eigen hardware te verkopen.

Wat betreft de prijs van Apple hardware zijn de meningen erg verdeeld. Als je naar de MacPro kijkt is deze vaak € 500 goedkoper dan een soortgelijk systeem van b.v. Dell. De notebooks liggen inderdaad iets duurder. Maar voor 100 a 200 euro krijg je wel een beduidend beter afgewerkt product. B.v. betere kwaliteit kunststof of metaal, gratis iLife software, verlicht toetsenbord, Mag-Safe stroomadapter, ... Kortom gezien voor wat je krijgt een alleszins reele prijs.

Marjon Vinck (29 oktober 2007, 23:44)

Inmiddels is het wel mogelijk om OS X te draaien op een Intel-systeem, maar wel met een 'illegale' hack via de site Mac.nub. Deze site heeft ook een nieuwe versie uitgebracht van de hack die volgens de berichten nog meer compatible moet zijn met de verschillende systemen.

Deze versie is weliswaar officieel illegaal, maar wordt gedoogd door Apple: zij hebben namelijk de source van het systeem vrijgegeven en de 'fanatiekelingen' (niet negatief bedoeld overigens) zijn hiermee bezig geweest om het OS X "PC-compatible" te maken.

Robert Klep (30 oktober 2007, 21:05)

OSX draait natuurlijk al een tijdje op Intel-systemen, maar dan voornamelijk op Apple's eigen, op Intel-gebaseerde, Mac's ;-)

Volgens geruchten heeft Apple tijdens het hele ontwikkeltraject van Mac OS X altijd een versie gehad die ook op Intel-hardware draaide, ook toen Apple's eigen Mac's nog op PowerPC-processoren draaiden.

De 'onderkant' van Mac OS X, Darwin, draaide altijd al op het Intel-platform; zie ook http://www.opensource.apple.com/darwinsource/ waar oude Darwinversies in PPC of x86-formaat te downloaden zijn.

Marjon Vinck (31 oktober 2007, 13:50)

Vanzelfsprekend bedoelde ik PC's met Intel-systemen ;-) . Een kennis van me heeft bijvoorbeeld een Sony Vaio perfect werkend met Mac OS X.

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje