Mijn computer begrijpt me niet... /2 reacties

Mijn computer begrijpt me niet...

Een op de tien laptops binnen bedrijven sneuvelt volgens onderzoeksbureau Ponemon als gevolg van laptop rage, het afreageren van frustraties op de laptop. Onder Latijns-Amerikaanse respondenten vermoedt een derde dat laptop rage zelfs de grootste veroorzaker van schade is. Foie gras en hamburgers blijken ook niet alleen slecht voor mens en dier: volgens Amerikanen en Fransen zijn eten en drinken de grootste oorzaak van schade aan hun laptops. Toch is ook laptop rage daar in opkomst. Waar komt het vandaan en waar gaat het heen?

Digitalisering

Dat elektronica allang niet meer alleen hulpmiddelen hulpmiddelen zijn, blijkt wel uit de manier waarop met ze wordt omgegaan. Een op 25 Nederlandse mannen is zelfs actief op Hyves vanaf het toilet. In België voelt 62 procent zich ongemakkelijk als ze hun telefoon vergeten, 90 procent wil op vakantie bereikbaar zijn, 21 procent neemt de telefoon op tijdens een romantisch diner met de partner. In Nederland neemt 10 procent de mobiele telefoon zelfs op tijdens seks. (Dit laatste waarschijnlijk om wraak te nemen op de partner die door het romantische diner heen telefoneerde: “ik niet interessant genoeg aan tafel? Jij ook niet in bed!”)

Gevolgen

De trend van elektronica zien als een verlengstuk van jezelf leidt tot het toedichten van menselijke eigenschappen aan telefoons en laptops (antropomorfisme). Dit gebeurt al heel lang bij bijvoorbeeld dieren, waar mensen tegen praten alsof het mensen zijn en er gevoegelijk van uitgaan dat Fikkie alles begrijpt. Door elektronica als zelfbewuste entiteit te zien, lijkt het niet vreemd om te schreeuwen tegen een telefoon als blijkt dat iemand niet bereikbaar is, of te slaan op een laptop. Dit zijn immers uitingen van emoties die mensen onderling ook voelen wanneer een rationeel gesprek niet meer lijkt te helpen.