Milieuzak dreigt bij oudvuil te belanden /1 reactie

Milieuzak dreigt bij oudvuil te belanden

“Wij willen onze pakken, onze pakken in de zak.” Zo begint het protestlied dat de gemeenteraden van de Groningse plaatsen Leek, Marum en Grootegast onlangs hebben opgenomen. Het lied is een pleidooi voor het behoud van de zogeheten milieuzak. Die speciale afvalzak, waarmee de drie gemeentes sinds 2005 met veel succes kunststofafval scheiden, dreigt te sneuvelen door het beleid van milieuminister Cramer.

“De milieuzak werkt geweldig”, vertelt milieuwethouder Harry Fellinger van de gemeente Leek. Via de zak, die huis aan huis wordt opgehaald door een recyclingbedrijf, wordt per huishouden jaarlijks 85 kilo kunststofafval ingezameld. “Daarvan wordt meer dan 70 procent hergebruikt.”

Melk- en sappakken

Met dat percentage zit de milieuzak ver boven de resultaten die Cramer wil boeken met haar plannen voor de inzameling van kunststofafval. “Haar doel is om over drie jaar 42 procent van het afval te hergebruiken”, weet Fellinger.

Dat wordt dus makkelijk voor de Groningers, zou je denken. Met de milieuzak zijn zij al zo goed bezig, dat ze ook nu al ruimschoots aan de landelijke norm voldoen. Zonder enige extra investering scoren ze straks bijna twee keer zo hoog als de rest van het land.

Maar zo eenvoudig ligt het niet. Het systeem met de milieuzak werkt namelijk nét een beetje anders dan wat Cramer voor ogen heeft. “De crux zit bij de drankenkartons, dus bij de melk- en sappakken”, legt Fellinger uit. Die pakken, die van binnen een laagje kunststof of aluminium hebben, mogen in de milieuzak. In de recyclingfabriek worden ze uit de afvalstroom gevist, uit elkaar gehaald en verwerkt tot enerzijds herbruikbaar karton en anderzijds herbruikbaar plastic of aluminium.