Mindbloom (2): Geluk maak je met actie, eerlijkheid en virtuele vrienden /reageer

Mindbloom (2): Geluk maak je met actie, eerlijkheid en virtuele vrienden

Hoe kun je meer geluk bereiken door het spelen van een game? Beelden en muziek die idealen of gevoelens ‘visualiseren’, helpen je op weg. Het grote succes van inspiratiewebsite Pinterest is een teken dat dit werkt. Een impressie van Mindbloom in de praktijk.

Lees ook deel I uit deze serie.

Als beginner is het lastig om direct te begrijpen hoe je Mindbloom speelt. Zeker als je niet gewend bent aan een game-scherm. Na enige oefening en uitleg wordt het pas duidelijk wat de functies zijn van de basisknoppen onder in je scherm. Maar dan kan het serieuze spel echt beginnen. Om de principes te demonstreren hieronder een uitgewerkt voorbeeld. Stel dat je er achter komt dat je ongelukkig bent in je werk. Maar je weet niet goed ‘waarom’ precies. Hoe ga je nu binnen Mindbloom te werk?

‘Add inspiration’

Alles begint met inspiratie. Klik in het beginscherm onderin rechts op de button ‘Discover and Add Inspiration’. Een pop-up menu opent zich. Kies in dit menu ‘By Everyone’ en het levensgebied ‘Career’. Scan alle quotes, images – misschien zelfs wel muziek – die met ‘Career’ te maken hebben en maak een keuze. Wat spreekt je aan? Je kunt ook zelf een inspirerende uitspraak, beeld of muziek toevoegen in ‘Career’. Zo verrijkt de community het spel met steeds beter passende content op elk levensgebied. Is een bepaald plaatje, quote of muzieknummer vaak gedownload (hoger in de ranking) dan zal het een nuttig beeld zijn. In dit voorbeeld komen we in het menu ‘My Inspiration’ een quote tegen die appeleert aan de onvrede met onze loopbaan:

Try not to become a man of success
but rather to become a man of value

Je voegt deze uitspraak van Albert Einstein toe aan je ‘Inspiration-menu’ door op de knop ‘Add to My Inspiration’, rechtsboven te klikken. Wanneer je later de ‘Inspiration Movie’ afdraait (de eerste knop midden onder in de zwarte balk) dan komt deze uitspraak voorbij, inclusief al het andere materiaal dat je hebt toegevoegd. Door de inspirerende spreuk van Einstein toe te voegen is het blad ‘Career’ van je levensboom groener geworden. Tegelijk bedenk je dat je weleens wilt praten met iemand die bij een goededoelenorganisatie werkt.

Je klikt nu op de tweede knop, rechts onderin: ‘Update en Schedule Actions’ en vervolgens op ‘Find actions’ en ‘Career’. Je vindt een aansprekende actie: Add a connection to LinkedIn. Je kan ook zelf een actie toevoegen (knop linksboven ‘Create your Own’) en deze actie, indien gewenst, weer delen met de Mindbloom-gemeenschap. In dit menu zijn ook ‘Resources’ te vinden die je actie kunnen ondersteunen.

Mindbloom-vrienden helpen elkaar

Je klikt nu op de knop ‘Calendar’ en plant een actie in. Je realiseert je nu dat in je netwerk een contact zit dat bij een goededoelenorganisatie werkt. Als doel stellen we binnen Mindbloom deze persoon te spreken. Omdat je van jezelf weet dat je niet zo’n netwerker bent, deel je deze actie met een vriend uit de Mindbloom-gemeenschap. Inmiddels heb je een paar vrienden enthousiast gekregen voor het spel, hebben zij ook een levensboom opgetuigd en delen zij bepaalde acties met jou. Zo kun je elkaar coachen en creëer je sociale druk. Maar je kunt er ook voor kiezen het spel in je eentje te spelen.

Een week later ben je je geweldige voornemen op het gebied van ‘Career’ alweer lang en breed vergeten. Je draait weer in de tredmolen van het bestaan. Toch besluit je om eens op Mindbloom te kijken. Nu gebeuren er een aantal dingen. Allereerst word je beloond met een aantal punten (seeds) waardoor je saldo stijgt. Je hebt immers de moeite genomen terug te keren.

Vervolgens zie je dat het blad ‘Career’ bruin is geworden. Ook staat er bij de actie een ‘comment’ van je vriend die informeert of je het contact al gesproken hebt. Je reageert op het comment dat je lui bent geweest (‘vermijdingsgedrag’ zou een psycholoog zeggen). Van Mindbloom krijg je toch een badge voor het feit dat je reageert op een comment. Want je bent sociaal actief. Een goede basis voor zelfonderzoek en verandering.

Wees eerlijk, daar groei je van

Allereerst klik je in je actionschedule bij je actie die je niet voltooid hebt op ‘missed’. Met het potloodje bij het actiepunt schrijf je een notitie. Wees eerlijk tegen jezelf: waarom is de actie (nog) niet gelukt? Dit zogenaamde ‘journaling’ is van groot belang in je persoonlijke groei. Het heeft zijn wortels in de cognitieve gedragstherapie, waarin personen worden uitgedaagd door dagboekaantekeningen gedrags- en denkpatronen op het spoor te komen. In de ‘calendar’ van My Actions ontstaat zo een reeks aan geplande acties, al dan niet ‘voltooid’, ‘pending’ of mislukt. En een berg aan teksten waarom wel en waarom niet.

Alleen met jezelf bezig zijn is niet leuk. Daarom klik je op de derde knop, midden onder in je scherm. Je ziet nu niet alleen je eigen levensboom maar ook de boom van je vrienden. Bij de een staat de boom te stralen, bij de ander is een blaadje verdacht bruin. Door op hun boom te klikken kun je kijken welke acties uitstaan die jij mag bekijken (want dat bepaalt iedereen zelf via de ‘sharing’ knop).

Op verschillende manieren kunnen we onze vrienden steunen of coachen. Heb je een hoog saldo aan ‘seeds’ dan kun je je vriend zonlicht geven of regen. Je kunt ook een actie openklikken en een ‘comment’ geven. Want de rots waar de een tegen opziet is vaak voor de ander niet meer dan een hoopje kiezelstenen. Ook kun je verder praten via de interne mailknop. Opnieuw plan je de netwerkactie in. De kans is groot dat je volgende week het contact wel gesproken hebt. Want je kunt er eigenlijk niet meer onderuit.

Meer dan obligate Facebookpraatjes

Vergelijkbaar met een community als Facebook scheppen we al spelend een virtueel spiegelbeeld van ons bestaan, met het grote verschil dat Mindbloom ons motiveert tot ‘persoonlijke groei’ in plaats van het obligaat uitwisselen van plaatjes en praatjes zoals binnen de meeste communities. De quotes, images en muziek waaruit men inspiratie kan putten zijn zinvol en stimuleren tot zinvolle acties. De levensboom vormt daarbij een visualisatie van onze verlangens en misschien wel verborgen levensidealen. De lifegame maakt ook, mits je het spel eerlijk speelt, onze innerlijke strijd ten opzichte van dat gedroomde leven meer expliciet. Zodat we ervan kunnen leren.

In de lifegame Mindbloom komen een aantal maatschappelijke ontwikkelingen en webtrends samen. Er lijkt een grote behoefte in de samenleving te zijn aan balans en geluk. Waar men vroeger uitsluitend steun kon zoeken bij hulpverleners en zelfhulpboeken biedt nu ook het web een kans. Binnen deze e-coaching is gekozen voor de spelvorm. Geïnspireerd op de succesvolle adventure-games als World of Warcraft en social media games als Foursquare, appelleert Mindbloom aan onze oerbehoefte om te spelen, te verzorgen, te socialiseren en te willen winnen.

Naarmate je langer speelt, anderen helpt, succesvolle acties afrondt en meer punten verdient wordt ‘een hoger level’ bereikt. Met deze status kan je weer allerlei nieuwe producten en diensten kopen in een virtual welness-store. De fantasie-omgeving kan mooier gemaakt worden of je kan bijvoorbeeld een ‘health’-package afnemen. Grote verschil met de bestaande online spellen is dat Mindbloom draait om zinvolle acties die in ‘real life’ moeten plaatsvinden.

Gedragswetenschap zonder pretentie

Binnen Mindbloom word je min of meer gedwongen tot een avontuurlijke zoektocht naar een antwoord op de basisvraag: waar worden we gelukkig van? Het spel integreert, zonder wetenschappelijke pretenties overigens, globale inzichten uit de gedragswetenschappen die kunnen helpen in het bereiken van dit doel. Beelden en muziek die idealen of gevoelens ‘visualiseren’, helpen ons op weg. Het grote succes van de Pinterest community is een teken dat dit werkt. Vervolgens kunnen acties worden geformuleerd.

In het menu ‘My Inspiration’ ontstaat een soort moodboard van een gewenst leven. De levensboom symboliseert onze groei. Een ander gebruikte methode is het bijhouden van logboeken, ontleend aan de cognitieve gedragstherapie. Door het kort en eerlijk beschrijven van gedachten bij acties krijgt de speler van Mindbloom op den duur een beeld van (negatieve) denkpatronen en vermijdingsgedrag binnen een bepaald onderwerp van zijn leven.

Sinds de lancering in september 2011 hebben de 50.000 geregistreerde gebruikers zo’n 1,5 miljoen acties geplaatst om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Gemiddeld bezoeken zij Mindbloom vier keer per week, met een gemiddelde bezoektijd van 14 minuten. Geluk is maakbaar.


Ook interessant:

Internetverslaving funest voor je relatie
Limburger minst gelukkig
Succes is een keuze, gelukkig zijn ook

Reageren via Facebook

Reacties

Over Marlin Burkunk

Marlin Burkunk is specialist online media in de sectoren zorg en onderwijs. Hij blogt over nieuwe media als leermiddel voor scholieren.