Nieuws/ Minder eten verbetert geheugen /reageer

door: Ronald Kaptein
over: geneeskunde, gezondheid, psychologie
op: 13 maart 2009

Niet alleen je lichamelijk gezondheid kan door een dieet verbeteren, ook onze verstandelijke vermogens kunnen er baat bij hebben. Duitse neurologen hebben ontdekt dat het geheugen van oudere mensen sterk verbetert als ze flink op dieet worden gezet.

Een verslechtering van cognitieve functies is een bekend probleem bij ouderen. Tegenwoordig worden zelfs computerspelletjes ingezet om die achteruitgang tegen te gaan. Ook een goede voeding kan helpen, maar minder voeding misschien ook. Het is bijvoorbeeld al bekend dat oudere dieren cognitief beter gaan functioneren als ze eten krijgen dat weinig calorieën bevat en rijk is aan onverzadigde vetzuren. Neurologen van de universiteit van Münster hebben nu onderzocht of dat ook voor mensen geldt.

Fors dieet

Een groep proefpersonen, gemiddeld zo’n zestig jaar oud en met licht overgewicht, werd in drieën verdeeld. De eerste groep ging gedurende drie maanden dertig procent minder calorieën eten; een fors dieet dus. De tweede groep at gedurende dezelfde periode twintig procent meer onverzadigde vetzuren, maar de totale hoeveelheid vet veranderde niet. De derde groep bleef normaal eten en diende ter controle. Voor en na het dieet werd bij iedere proefpersoon een geheugentest afgenomen.

De groep die aan het diëten was geslagen, presteerde na drie maanden duidelijk beter op de geheugentest: hun score was twintig procent hoger dan voor het dieet. Volgens de onderzoekers is dit verschil erg groot: tussen vijftigplussers en mensen onder de dertig is het verschil kleiner. Bij de andere twee groepen was geen verbetering te zien.

De onderzoekers namen voor en na het onderzoek ook bloed af om te kijken of daar veranderingen in te zien waren die de geheugenverbetering konden verklaren. De mensen met het calorie-arme dieet hadden minder insuline in hun bloed. Ook werd minder zogenoemde C-reactieve proteïne gevonden, een stof die ontstaat bij ontstekingen. Beide vondsten zouden inderdaad een verklaring kunnen zijn voor het verbeterde geheugen. De lagere concentratie van het hormoon insuline kan erop wijzen dat de gevoeligheid daarvoor is toegenomen, en eerdere studies hebben uitgewezen dat onze hersenen daarvan profiteren. Ook het ontstekingsstofje is in verband gebracht met verbeterde hersenfuncties.

Reageren via Facebook

Reacties