Minicursus SEO: zo word je gevonden via zoekmachines
/13 reacties
-
door: Erik-Jan Bulthuis over: internet, strategie, businesstrends, e-commerce op: 1 april 2008 Zoekmachines bepalen in toenemende mate het verkeer naar je website
Wie gezien wil worden, zorgt dus voor een goede vindbaarheid
Search Engine Optimisation - oftewel SEO of zoekmachineoptimalistie - begint bij de grotere bedrijven al redelijk ingeburgerd te raken, maar de kleinere laten nog veel liggen. Te veel. Een voorbeeld. Voor een recent online geplaatste webshop voor een tuinmeubelenzaak stond SEO centraal. Dit resulteert momenteel in mooie resultaten, maar dat heeft noeste arbeid gekost.
De bronnen van het verkeer op de site van deze tuinmeubelenzaak zijn nu als volgt:
- 15 procent van de bezoekers komt via een andere site binnen
- 4 procent van de bezoekers typt direct de URL van de website in
- 81 procent van de bezoekers komt via zoekmachines (alleen organic search)
Aangezien de website op het moment meerdere honderden bezoekers per dag trekt, is de conclusie gerechtvaardigd dat zoekmachines een grote hoeveelheid bezoekers naar de site sturen.
Zoektermen
81 procent van de bezoekers komt dus binnen via een zoekmachine. Dat kan via twee soorten zoektermen. Aan de ene kant heb je branding. Op je eigen merknaam rank je meestal wel, dus het is zinvol te kijken hoeveel procent van het zoekmachineverkeer branding is. In het geval van de tuinmeubelenwebsite is dit slechts vijf procent. Dit betekent dat een zeer groot deel van het verkeer op de website binnen komt via de andere soort zoektermen, in dit geval algemene termen als ‘tuinmeubelen’ of ‘tuinkussens’.
Wat is SEO?
Kortgezegd bestaat SEO uit drie delen:
- Technische optimalisatie
- Linkbuilding
- Contentoptimalisatie
Je site dusdanig opbouwen dat zoekmachines hem goed kunnen lezen en indexeren, door bijvoorbeeld goede URL’s, volgbare tekstlinks, valide HTML. Een beknopte maar redelijk complete checklist vind je op Netters.nl.
Goede links van andere sites naar jouw site krijgen. Zoekmachines zien links van andere sites naar jouw site als stemmen voor jouw site. Hoe meer ‘stemmen’, hoe hoger je site rankt. Een redelijk uitgebreid document over linkbuilding vind je in deze whitepaper (pdf).
De juiste keywords in de belangrijkste elementen van een webpagina. Keywords zijn voor jouw branche zeer belangrijk, omdat mensen erop zoeken en omdat ze erop converteren.
Het belang van SEO
Als de site niet goed geoptimaliseerd was voor zoekmachines, had hij slechts een kwart van de bezoekersaantallen gehad. Geen enkel ander marketinginstrument, zoals folders verspreiden of advertenties plaatsen, levert zo’n hoge Return On Investment op.
Keywords bepalen
Keywords zijn de woorden waarop je wilt ranken. Een keyword kan bestaan uit meerdere woorden, zoals ‘goedkoop vloerkleed’.
Het spreekt voor zich dat een keyword moet aansluiten bij de taal van je klanten. Zoeken je klanten op ‘vloerkleed’ of op ‘vloer kleed’? Of zijn er ook nog mensen die zoeken op ‘vloerkleedje’? Een zoekmachine ziet deze woorden niet als identiek.
De beste stap om te komen tot een lijst keywords is brainstormen. Schrijf elk woord op dat mogelijk relevant is, en schrap pas veel later. Heb je een interne zoekmachine die log files maakt? Kijk dan ook daarin waarop mensen zoeken. Heb je een Adwords campagne lopen? Ook die geeft je zeer veel informatie. Als je hier wat tijd aan besteed, heb je voor je het weet een leuke keywordlijst.