Nieuws/ Minivliegtuigje van drie gram vliegt als libel /2 reacties

door: Cindy Curré
over: software, werktuigbouw
op: 18 juli 2008

De TU Delft heeft de DelFly Micro ontwikkeld, een ultraklein vliegtuigje. De opvolger van de DelFly I en II weegt drie gram en lijkt door de twee paar flappende vleugels nog het meest op een libel.

Drie minuten vliegen

De DelFly Micro is een zogenoemd Micro Air Vehicle (MAV), een klein, op afstand bestuurbaar vliegtuigje met camera en beeldherkenningssoftware. De Micro is met drie gram en tien centimeter (vleugeltip tot vleugeltip) de opvolger van de DelFly I (2005) en DelFly II (2006). De DelFly Micro kan met een batterij van ongeveer één gram circa drie minuten vliegen en heeft een maximale snelheid van vijf m/s.

Ultrakleine bestuurbare vliegtuigjes met camera, zoals de DelFly, kunnen op termijn wellicht ingezet worden voor observatievluchten in moeilijk toegankelijk of gevaarlijk terrein.

Besturing met joystick

Het basisprincipe van de DelFly is ontleend aan de natuur. Hij heeft een cameraatje circa 0,5 gram) aan boord dat signalen doorstuurt naar een grondstation. Met zelf ontwikkelde software kunnen vervolgens objecten zelfstandig worden herkend. De camera stuurt beelden van tv-kwaliteit door.

Op basis hiervan is de DelFly II, de voorloper van de Micro, te besturen vanachter de computer. Met een joystick kun je sturen alsof je zelf in de ‘cockpit’ van het vliegtuigje zit. In de toekomst moet dit ook met de Delfly Micro mogelijk worden.

Nano

De nieuwe leden van de DelFly-familie worden steeds kleiner. De DelFly I was 23 gram en vijftig centimeter, de DelFly II zestien gram en dertig cm. De DelFly II baarde in 2006 opzien doordat hij zowel horizontaal kon vliegen (21 km/u), als stil hangen als een kolibrie en achteruitvliegen. De DelFly Micro kan dit nog niet.

Het nieuwe doel na de DelFly Micro is een nog kleiner broertje, de DelFly NaNo. Deze moet vijf cm worden en slechts één gram wegen. Daarnaast moet de DelFly in de toekomst door beeldherkeningssoftware helemaal autonoom kunnen vliegen.

Reageren via Facebook