Mobiel internet groeit gestaag /1 reactie

Mobiel internet groeit gestaag
  • door: Redactie Sync
    over: internet, gadgets, mobiel
    op: 9 oktober 2009
  • Uit onderzoek blijkt ook dat nogal wat hobbels genomen moeten worden voordat internetten via mobiele telefoon doorbreekt.

  • Nadelen zijn dat het traag is, een klein scherm heeft en onhandig is in gebruik.

Het aantal wekelijkse gebruikers van mobiel internet groeide afgelopen jaar met 53%. In totaal gebruiken op dit moment 1,3 miljoen Nederlanders van 12 jaar en ouder mobiel internet. Dit blijkt uit de Multiscope Marktpeiler van september 2009.

Groei in cijfers

Wekelijks maakt inmiddels 9% van de Nederlandse bevolking gebruik van mobiel internet. Vorig jaar waren dit er nog 850.000. Binnen de groep die gebruik maakt van mobiel internet, gebruikt nu 40% het dagelijks, in 2008 was dit nog 19%. Van de gebruikers van mobiel internet heeft ruim 70% een onbeperkte databundel. Het percentage mobiele telefoons dat geschikt is voor mobiel internet is ondertussen gestegen naar 60%.

De favoriete sites

NU.nl wordt door respondenten als meest favoriete mobiele website genoemd. Gebruikers zijn meer bekend met mobiele sites dan applicaties die geïnstalleerd dienen te worden. Voor elke twee mobiele websites kan men slechts één mobiele applicatie noemen. De applicaties die worden geïnstalleerd zijn vaak gerelateerd aan de GPS en navigatiemogelijkheden van de telefoon. Omdat een mobiele site, in tegenstelling tot een applicatie, geschikt is voor meerdere type mobiele telefoons heeft een mobiele site op dit moment nog de grootste potentiële doelgroep. Dit zou voor ontwikkelaars een overweging kunnen zijn zich in eerste instantie te richten op de ontwikkeling van mobiele sites.

Gebruikers verwachten dat mobiel internet in 2015 een penetratie zal hebben van 53%

Uitdagingen

Uit het onderzoek blijkt ook dat er nogal wat hobbels genomen moeten worden voordat internetten met een mobiele telefoon éénzelfde grote gebruikersgroep aan zich weet te binden als het internetten via een thuiscomputer.

Als belangrijkste nadelen van internetten via de mobiele telefoon worden genoemd dat het traag is, een klein scherm heeft en onhandig in gebruik is. De gebruiker is ook niet echt bezig met de specificaties van zijn mobiele telefoon. Dit blijkt uit het feit dat bijna de helft van de deelnemers zegt geen idee te hebben welk type telefoon ze bezitten.

Naast het huidige gebruik werd de deelnemers ook gevraagd naar hun visie op de toekomst van het mobiele internet. Op basis van de antwoorden verwacht Multiscope dat mobiel internet in 2015 een penetratie zal kennen van 53%.

Reageren via Facebook

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.