Mobiel videokijken groeit spectaculair in VS /reageer

Mobiel videokijken groeit spectaculair in VS

Het aantal Amerikanen dat via zijn mobiele telefoon video’s kijkt, groeide in 2010 met veertig procent. Aan het eind van vorig jaar keken bijna 25 miljoen Amerikanen per maand gemiddeld vier uur en twintig minuten video via hun telefoon. Media onderzoeksbureau Nielsen maakte dat deze week bekend.

De reden van de spectaculaire stijging is volgens Nielsen dat er steeds meer telefoons in gebruik worden genomen die voldoende capaciteit hebben om on demand video’s te kijken. Met online smartphones is het ook steeds makkelijker om de juiste sites te vinden. Daarnaast groeit het aanbod van mobiele videosites en staat slimme mobiele breedbandtechnologie steeds meer telefoons toe om video ‘s onderweg te bekijken.

Verouderd

Deze week werd ook bekend dat KPN per 1 juni stopt met het doorgeven van mobiele televisie via de zogenaamde DVB-H techniek. Hierin worden live tv-signalen verspreid via het netwerk voor digitale ethertelevisie. Alleen met een speciaal mobiele toestel met de juiste ontvanger kunnen klanten mobiel en live televisie kijken.

KPN zegt nog 20.000 klanten te hebben voor MobielTV. KPN stopt er naar eigen zeggen mee omdat DVB-H niet de wereldwijde standaard is geworden waarop was gehoopt. Er komen bijvoorbeeld geen nieuwe toestellen op de markt die de technologie nog ondersteunen. De vrijkomende frequenties gaan naar het uitbreiden van Digitenne.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Marco van Kerkhoven

Marco van Kerkhoven is bioloog, journalist en onderzoeker bij het Kenniscentrum Communicatie en Journalistiek van Hogeschool Utrecht. Hij doet promotieonderzoek naar nieuwe media businessmodellen.