Nieuws/ Mobiele telefoonfabrikanten vliegen elkaar in de haren /reageer

door: Merien ten Houten
over: eigendomsrecht, mobiel, regelgeving, strategie
op: 10 maart 2010

Apple kwam afgelopen week met een aanklacht tegen HTC over patenten. Heel verrassend kan dit niet geweest zijn. In 2007 riep Steve Jobs al “Boy have we patented it” toen hij de features van de iPhone demonstreerde. Toen was al duidelijk dat Apple van plan was haar markt te beschermen met alle legale middelen mogelijk.


Afgelopen januari begon Apple topmensen van Motorola en HTC te waarschuwen voor de overtreding van intellectueel eigendom. Begin 2009 heeft Apple het patent toegewezen gekregen waarin vrijwel alle bedieningselementen van de iPhone worden beschreven. Als uitvinders worden Steve Jobs, Scott Forstall, Wayne Westerman en enkele anderen genoemd. Westerman was medewerker van FingerWorks, een bedrijf dat Apple in 2005 overnam en ervoor zorgde dat we multitouch en het huidige schermtoetsenbordje kunnen gebruiken.

HTC aanklacht

Apple heeft nu HTC aangeklaagd. Volgens Apple schendt HTC 20 patenten met betrekking tot de user interface, de onderliggende architectuur en de hardware. Google heeft zich onmiddellijk achter HTC geschaard: “We are not a party to this lawsuit. However, we stand behind our Android operating system and the partners who have helped us to develop it.”

Google heeft het Android operating systeem, dat door HTC gebruikt wordt, ontwikkeld. Tot eind vorig jaar deelde Google twee boardmembers met Apple: Arthur Levinson en Google CEO Eric Schmidt. Google en Apple waren goed bevriend. Maar nu Google zelf browsers ontwikkelt, zelf een OS aan het maken is en zeer actief is in de mobiele telefoon industrie is de liefde bekoeld.

Nokia doet ook mee

Maar de strijd woedt niet alleen tussen Apple en HTC, met Google op de achtergrond. In oktober 2009 heeft Nokia Apple aangeklaagd. Volgens Nokia maakt Apple gebruik van technologieën, onder meer op het gebied van draadloze verbindingen en beveiliging, die door het Finse bedrijf zijn ontwikkeld en waar patenten op rusten. Apple heeft hierop gereageerd door Nokia aan te klagen. Deskundigen verwachten dat het jaren kan duren voordat alle rechtszaken zijn uitgevochten. Nokia en Apple hebben beiden een groot patentportfolio waarbij het waarschijnlijk is dat ze elkaars patenten schenden. Het is echter niet prettig om aangeklaagd te worden door Apple. Dit kan voorlopig een rem zijn op nieuwe multitouchapparaten in de VS. De situatie in Europa is anders: Apples patenten zijn softwarepatenten. In de VS zijn deze geldig, in Europa niet.

Microsoft grijpt de gebeurtenis meteen aan om reclame voor Windows Phone 7 te maken: ze hebben OEM’s laten weten dat ze hun eigen patenten hebben waarmee ze Windows Mobile 7 kunnen beschermen en ze zijn bereid om samen te vechten met alle klanten die met patentovertredingen te maken krijgen.

Reageren via Facebook

Reacties