Nieuws/ Mobiele TV voor consument op komst /reageer

door: Merien ten Houten
over: gadgets, mobiel, businesstrends
op: 19 mei 2008

KPN onthult volgende week haar mobiele televisieaanbod. Een exacte introductiedatum voor consumenten is nog niet bekend.

De nieuwe dienst maakt gebruik van de DVB-H standaard voor mobiele video. De provider zal in ieder geval de P960 van Samsung ondersteunen, zegt een woordvoerder van de elektronicafabrikant tegenover Webwereld.

DVB-H

DVB-H is de door de Europese Commissie aangewezen standaard voor tv op mobiele apparaten. Het is een variant op DVB-T-televisie via de ether die in Nederland door KPN onder de naam Digitenne wordt aangeboden. DVB-H is specifiek geschikt voor apparaten met een laag energieverbruik en beperkte ontvangstmogelijkheden. Behalve mobieltjes met DVB-H ontvangst komen er ook andere mobiele apparaten zoals navigatiesystemen waarop tv kan worden gekeken.

Sportzomer

KPN wil met het oog op de sportevenementen van deze zomer snel op de markt komen met DVB-H. Via DVB-H kunnen gewone tv-kanalen zoals Nederland 1 en RTL 4 worden verspreid. In 2005 is er een pilot geweest waarin onder meer Nederland 2, SBS 6 en Eurosport werden aangeboden. Welke zenders KPN nu wil aanbieden en tegen welke voorwaarden is nog niet bekend.

Televisie op mobieltjes via het UMTS datanetwerk bestaat al een tijd. DVB-H maakt geen gebruik van UMTS maar gebruikt dezelfde frequentiegebieden en infrastructuur als DVB-T.

Reageren via Facebook

Reacties