'Mobieltje neemt functie PC over' /2 reacties

Persoonlijk tv-station

Daniel Graf is de 32-jarige mede-oprichter van Kyte.tv. Hij ziet alle mobiele telefoons in de wereld die zijn uitgerust met een camera als een persoonlijk televisiestation. “Wie eerst een televisiestation wilde beginnen, moest een flinke zak geld meebrengen. Maar de productiekosten zijn nu gedaald tot nul. Dat schept prachtige nieuwe mogelijkheden.”
Graf hanteert verschillende businessmodellen, waaronder advertising en promotioneel programmeren, waarbij bedrijven een Kyte-kanaal kunnen sponsoren door commercials en productplacement. “Alles wat bij de tradionele televisie werkt, werkt hier ook”, vertelt hij de Times. “Het mobieltje neemt de functie van de PC volledig over.”

Zelfexpressie

Een ander social networkinginitiatief dat de mobiele telefoon als belangrijkste apparaat ziet, is Twitter. Twitter stelt gebruikers in staat sms-achtige berichten te delen met vrienden en vreemdelingen. Sindsdien is SMS een hit in Amerika. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland kwam SMS daar voorheen maar niet van de grond.
Voor de Twitter-gebruikers is SMS een vorm van zelfexpressie geworden waarin het detail niet geschuwd wordt. Elke scheet die een gebruiker laat (ik ben online, ik luister naar muziek, ik ga winkelen) wordt via het mobieltje met het grootste gemak aan de wereld toevertrouwd. “Ik ben op weg naar het sportcentrum. Lekker!”, sms’t Chris Messina, een 26 jaar oude inwoner van San Francisco in een recente Twitter posting. Om er een twee uur later aan toe te voegen: “Wow, totally rocking out to Led Zeppelin.”

Positie

De telecom-providers proberen een positie op te bouwen in de mobiele sociale netwerken. In de VS is Helio op dit vlak de grootste. Deze joint-venture van Earthlink en SK Telecom uit Zuid Korea, maakt social networking het centrale deel van de business.
Helio heeft een exclusieve overeenkomst met MySpace om speciale MySpace-features te leveren aan haar klanten. En die diensten vinden gretig aftrek. Eind 2006, toen Helio nog maar drie maanden bezig was, telde het bedrijf 70.000 leden. “Social networking is at the core of the company strategy”, zegt Michael Grossi, senior vice president of strategy and business development van Helio.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Ewald Smits

Ewald Smits is media-ondernemer en mede-eigenaar van Sprout en Management Team, uitgaven van de MT MediaGroep BV.
Volg hem ook op Twitter