Mobieltje wordt muis, hand een touchpad /2 reacties

Mobieltje wordt muis, hand een touchpad
  • door: Christian Jongeneel
    over: gadgets
    op: 1 mei 2010
  • Twee optische sensoren zorgen dat een mobieltje zich als een muis laat bedienen

  • Een akoestische methode maakt input door tikken op je hand mogelijk

Het bedienen van een mobieltje of mp3-speler staat garant voor priegelen met kleine knopjes of een stylus op een gevoelig scherm. Een alternatief daarvoor is bedacht door Chris Harrison, promovendus aan het Human-Computer Interaction Institute van Carnegie Mellon University. Hij bouwde de goedkope optische sensor van een muis in in een mobieltje. Vervolgens kun je het apparaatje bedienen door hem over een oppervlak te rollen als een muis. Het klinkt een beetje raar, maar volgens Harrison begrijpen mensen intuïtief hoe het werkt.

Met twee optische sensoren in plaats van één vallen ook draaibewegingen te registreren, waardoor het systeem, Minput genaamd, zelfs meer kan dat horizontale en verticale bewegingen waarnemen, zoals de traditionele muis. Harrisons proefmodel heeft het formaat van een fiks horloge, verbonden met een laptop, maar volgens hem kan de elektronica eenvoudig geminiaturiseerd worden om werkelijk in een handheld apparaat te passen.

Minstens zo inventief is Skinput, een door Harrison bedacht systeem om de huid als input device te gebruiken. De gebruiker krijgt een band om zijn bovenarm met bewegingssensoren. Wanneer hij ergens op zijn hand of onderarm tikt, gaat een bewegingsgolf door de arm. Na enige training kan de band uit de vorm van de bewegingsgolf afleiden waar de tik is uitgedeeld. Zo kun je bijvoorbeeld een systeem maken met vier vingers als pijltjestoetsen en duim als enter-toets.

Helemaal mooi wordt het wanneer op de band een kleine projector bevestigd wordt, die een menuutje op de hand projecteert. Dan lijkt het alsof je werkelijk een toets op je hand aantikt. Je moet je hand natuurlijk wel precies goed houden, want de bewegingssensoren trekken zich niks aan van de plek van de projectie.

Reageren via Facebook

Over Christian Jongeneel

Christian Jongeneel is wetenschapsjournalist voor onder andere Technisch Weekblad en De Ingenieur. Zijn weblog en andere artikelen zijn te vinden op [url=http://www.christianjongeneel.nl]www.christianjongeneel.nl.