Mobile self storage: opslaan 2.0 /1 reactie

Mobile self storage: opslaan 2.0

De markt voor het opslaan van particuliere inboedel heeft de laatste jaren niet stil gestaan. Door de regulering van het Bouwbesluit in 2003 is het bij nieuwbouwwoningen niet meer verplicht het huis te voorzien van een berging. “Hierdoor zie je dat steeds meer mensen behoefte hebben aan externe opslag van hun producten”, zegt Reinout van Lier. Van Lier heeft het opslagbedrijf PickupBox opgericht, net als Mobox een voorbeeld van een nieuwe generatie opslagbedrijf.


Het zijn echter niet alleen particulieren die steeds meer hun weg vinden richting opslagbedrijven, ook bedrijven slaan steeds vaker spullen extern op. Volgens Van Lier kun je hierbij bijvoorbeeld denken aan bedrijven die renoveren en daarom een plek zoeken om hun spullen onder te brengen. “Maar ook horecabedrijven slaan steeds vaker spullen op voor korte tijd. Denk hierbij aan de opslag van tafels en terrasstoelen in de winterperiode.”

Trend


Nederlanders bewaren graag spullen; dat verklaart deels waardoor de vraag naar externe opslag steeds groter wordt. De toename van het opslaan van goederen gaat volgens Van Lier hand in hand met de crisis op de woningmarkt. “Waar mensen vroeger meestal eerst een huis kochten en daarna pas een koper zochten voor hun oude huis, is nu het omgekeerde het geval.” Dit biedt kansen voor de opslagmarkt. Mensen trekken nu eerst in een huur- of recreatiewoning en wachten tot de woningmarkt weer aantrekt. “Als gevolg hiervan slaan steeds meer mensen hun inboedel tijdelijk op, aangezien niet alles altijd mee kan naar het tijdelijke verblijf.”

Innovatie


Doordat de opslagmarkt steeds meer bedrijven kent en mensen steeds meer spullen willen opslaan, is het van belang innovatief te blijven. De ontwikkelingen op de markt nauw volgen en luisteren naar de consument zijn daarbij belangrijk. “Consumenten willen tegenwoordig bijvoorbeeld op hun wenken bediend worden en dat doe je niet door ze naar het bedrijf te trekken. Door vanuit een vaste locatie te werken ben je niet innovatief genoeg.”