Nieuws/ Moedervlek kan duiden op jongere huidcellen /1 reactie

door: Marjon Vinck
over: geneeskunde, genetica, gezondheid
op: 24 juli 2007

Mensen die moedervlekken hebben, moeten deze goed in de gaten houden: het kunnen wel eens tekenen zijn van huidkanker. Vaak zijn ze ook nog ontsierend en is er dus weinig positiefs over de moedervlek te vertellen. Onderzoekers van King’s College London hebben volgens The New York Times wèl een aspect ontdekt waarmee mensen met veel moedervlekken blij kunnen zijn: hun huid veroudert minder snel dan die van mensen met weinig of geen moedervlekken.

Het geheim schuilt hem in de telomeren, dit zijn de uiteinden van chromosomen die kleiner worden naarmate iemand ouder wordt. Bij de 1800 proefpersonen werd dan ook de lengte van de telomeren uit de witte bloedcellen vergeleken met de hoeveelheid moedervlekken die elke vrouw had. De vrouwen met meer moedervlekken, bleken langere telomeren te hebben dan de proefpersonen met minder moedervlekken: het verschil in “leeftijd” kon uiteindelijk oplopen tot zes à zeven jaar.

Dr. Véronique Bataille, leidster van het onderzoek, zegt overigens hiermee niet het recept te hebben voor het elixer van de eeuwige jeugd. Weliswaar kunnen kortere telomeren ook wijzen op aandoeningen als diabetes en atherosclerose, maar de werkelijke klinische implicaties van deze studie moeten nog nader onderzocht worden.

Daarnaast betekent het ook niet dat iemand met moedervlekken per se langere telomeren moet hebben en andersom: het ontstaan van moedervlekken is ook nog altijd afhankelijk van andere factoren als erfelijkheid en omgeving - waarbij wel duidelijk is geworden dat zij minder in aantal toenemen en minder snel groeien naarmate iemand ouder wordt.

Reageren via Facebook