Column/ Mooi weer-innovatie /1 reactie

Column: Christine Karman

Foto van de auteur

Christine werkt sinds 1994 als technologie-expert. Ze heeft aan de wieg gestaan van diverse technologie-bedrijven, en is daarnaast mede-oprichter en bestuurslid bij Meldpunt.
Christine was in 2001 Technology Pioneer bij het World Economic Forum en in 2002 en 2004 jurylid bij de Technology Review 100 op MIT. Ze vervult meerdere adviesfuncties. Momenteel is ze ook associate consultant bij Stratix Consulting. Haar persoonlijke website en blog is christine.nl.
Sinds 2008 bouwt Christine apps voor Android, ze spreekt soms op Android Dev Camps en andere op innovatie en technologie gerichte forums.

Het innovatieplatform is aan een tweede termijn begonnen, de MP is weer voorzitter, en de nodige captains of industry en prominente wetenschappers hebben weer plaatsgenomen aan de vergadertafel. Maar ik moet de dames en heren teleurstellen: het gaat niet werken. De belangrijkste factor die het innovatieklimaat bepaalt hebben ze niet in de hand!

Ik heb de afgelopen tijd statistiek toegepast op twee regio’s die zoveel mogelijk gelijk zijn in allerlei opzichten, waarbij in de ene regio de innovatie maximaal is en in de andere minimaal, en dan onderzocht in welke eigenschappen beide gebieden verder nog verschillen. Die moeten dan immers bepalend zijn voor de slagingskansen van innovatie.

Ik noem een aantal eigenschappen van beide regio’s. Ze zijn ongeveer even groot, rond 15M inwoners, ze liggen aan een (west-)kust (met een water-inham die vanuit het noordwesten het land in loopt), de belangrijkste stad in de regio ligt aan het uiteinde van het zo ontstane schiereiland, en die stad is in de wijde omtrek bekend vanwege tolerantie in een aantal opzichten. De regio heeft verder meerdere universiteiten die op diverse gebieden internationaal zeer goed staan aangeschreven. In de regio is het file probleem het gesprek van de dag.

Nu de verschillen. Een belangrijk verschil is dat regio A wereldwijd aan de top staat qua innovatie. De regio is dankzij die innovatie de belangrijkste techologie-exporteur van een heel continent. Regio B staat een beetje onderaan qua innovatie. Maar waarin verschillen de regio’s nog meer? Vast wel in veel dingen, maar het meest in het oog springen de is het weer. Regio A kent het hele jaar door een aangenaam subtropisch klimaat met voldoende regen om de plantjes groen te houden, terwijl Regio B gekenmerkt wordt door gure wind, koude zomers en zachte winters, en tot voor kort ook wel veel regen.
Mijn conclusie is dus: hoe beter het weer in een regio, hoe meer innovatie. Geen spelt tussen te krijgen. JP moet dus geen innovatieplatform oprichten, maar gewoon het KNMI bellen. Oh ja, de ene regio wordt bestuurd door Harry Potter en de andere door de Governator

Je begrijpt inmiddels over welke regio’s ik het heb, en je begrijpt hoe zeer serieus bovenstaand bedoeld is. Ik zal me hier niet wagen aan werkelijke relaties tussen weer en innovaties, hoewel die vast wel te leggen zijn: een zonnig surfklimaat maakt meer relaxed terwijl een guur regenklimaat misschien wel tot een calvinistische en/of benepen mentaliteit leidt. Whatever.

Veel mensen verwijten mij inmiddels dat ik een te zonnige kijk heb op de VS. “Maar kijk dan ‘s naar …” en dan komt er Colombine High, of Nipplegate, of zoiets. Daarom tot slot wat ervaringen die je beeld van mij als VS bewonderaar weer temperen.

  • Ik heb mijn rijbewijs hier in Californië gehaald. Dat kost in totaal, alles inbegrepen, $27. Lessen zijn niet nodig, je mag rijden in een gewone auto, als er maar iemand met een rijbewijs naast je zit. Hoe veilig is hier het verkeer?
  • In het instructieboekje voor het theoretisch rijexamen staat op pagina 33 rechts onderaan: “Het is verboden om met een vuurwapen op verkeersborden te schieten”.
  • Ik heb een chequeboek om de rekening van het gas en licht te betalen en alle andere rekeningen. Inmiddels kan ik ook elektronisch bankieren maar als ik iemand om een rekeningnummer vraag zodat ik gewoon kan “overmaken”, dan kijken ze me niet begrijpend aan. Ik kan toch gewoon een cheque sturen? Zodat ze twee weken op hun geld wachten.
  • Ik heb een gloednieuwe wasmachine die lijkt op die mijn oma in de jaren vijftig had, zo eentje met een klep van boven en een rotor die heen en weer gaat. De was is in 12 minuten klaar. Niet helemaal schoon, en wel wat versleten.

Een hele column volgeschreven over Silicon Valley en nergens een serieus woord over de technologie die je hier toch wel om de oren vliegt. Knap toch? Maar ik heb genoeg ruimte over in de komende afleveringen :-)

Reageren via Facebook