Mooie modellen maken jonge man onzeker /2 reacties

Mooie modellen maken jonge man onzeker

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen worden ongelukkiger van het kijken naar oogverblindende vrouwelijke modellen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Human Communication Research.

De onderzoekers keken naar het effect van mannenbladen zoals Maxim, FHM en Stuff op het zelfvertrouwen van jonge mannen. Wat bleek? Mannen die veel naar droomvrouwen keken, stelden zichzelf gedurende de dag vaker vragen als ‘hoe zie ik eruit?’ In een tweede experiment maakten de onderzoekers drie groepen: één die naar mooie vrouwen keek, één naar mannenmode en één naar filmtrivia. De vrouwenkijkers toonden zich het meest onzeker.

Opvallend was dat de groep die naar de goedgeklede mannen keek, zelfs minder onzeker was dan de filmlezers. Door knappe concurrenten lieten deze mannen zich dus niet van de wijs brengen – een duidelijk verschil met vrouwen, die zich juist vaak met hun rivalen blijken te vergelijken.

Volgens de onderzoekers kijken mannen niet naar elkaar, maar naar hun doel – ze verwachten aan hoge eisen te moeten voldoen om de zo gewilde vrouw te veroveren. Dit werd bevestigd toen dezelfde mooie vrouwen werden afgebeeld met ‘gewone’ mannen als partners. Mannen die dit beeld zagen, maakten zich geen zorgen meer.

Reageren via Facebook

Over Jop de Vrieze

Jopinie is schrijver en wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in biologie, psychologie, farmaceutische en medische wetenschap, met uitstapjes naar maatschappelijke ontwikkelingen met een wetenschappelijk tintje.

Jopinie schrijft vlot, enthousiast en liefst verpakt in mooie woorden. Omdat niet alleen het brein, maar ook het oog wat wil.