Mosa volledig Cradle to Cradle /reageer

Mosa volledig Cradle to Cradle

Tegelbakker Mosa uit Maastricht is sinds gister volledig Cradle to Cradle gecertificeerd. Samen met CtoC-goeroe Michael Braungart tekende Mosa de Cradle tot Cradle organisational charter, waarmee het Maastrichtse bedrijf de twaalfde is in de wereld en de enige in Nederland.

Mosa produceerde al 99% van haar tegels met een Cradle to Cradle Silver certificaat, maar door het tekenen van de charter is Mosa benoemd tot Cradle to Cradle organisatie.
Deze award wordt alleen afgegeven aan bedrijven die een bijzondere bijdrage leveren aan het verder ontwikkelen van de Cradle to Cradle filosofie in hun bedrijfsvoering. Er zijn slechts 12 van deze bedrijven ter wereld, en Mosa is daarvan de enige tegelleverancier.

Cradle to Cradle is een innovatieve, positieve en integrale benadering van duurzaamheid die niet uitgaat van reductie maar van onbeperkt hergebruik van grondstoffen: afval is voedsel. Binnen de Cradle to Cradle filosofie staan vijf hoofdcriteria centraal: grondstoffen, recyclingpotentieel, energiegebruik, waterbeheer en arbeidsomstandigheden. Mosa en Cradle to Cradle in vogelvlucht:

December 2009 – Mosa ontvangt de eerste Cradle to Cradle certificaten

Na een twee jaar durend intensief research- en ontwikkelingsprogramma wordt Mosa bekroond met de eerste Cradle to Cradle certificaten voor tegels ooit. In samenwerking met het kennisinstituut EPEA - van grondlegger prof. Michael Braungart worden alle grondstoffen, leveranciers, productieprocessen en producten doorgelicht. Grondstoffen die niet duurzaam zijn, worden vervangen en ook de duurzaamheid van de groeven waaruit ze komen wordt vastgesteld. Mosa heeft haar productieprocessen aangepast om dezelfde mooie en kwalitatief goede tegels te kunnen maken met een hoog recyclinggehalte.

Mosa krijgt voor de hele collectie ongeglazuurde vloertegels het Basic certificaat en voor zijn collectie glanzende wandtegels zelfs het Silver certificaat. De uitreiking is geen eindpunt, maar het begin van verdere investeringen in duurzaamheid en optimalisatie van producten en processen.

December 2010 – 99% van alle Mosa tegels ontvangen Silver certificaat

Mosa zet in samenwerking met het kennisinstituut EPEA opnieuw een aantal stappen bij het verbeteren van haar tegels en productieprocessen. Energiebesparing en reductie van CO2 uitstoot blijven hierbij een speerpunt. In 2010 wordt wederom met succes gewerkt aan de vervanging van grondstoffen door Cradle to Cradle grondstoffen met als resultaat een Cradle to Cradle Silver certificaat voor 99% van de Mosa tegelcollectie.

Andere ontwikkelingen vinden plaats op gebied van de recycling van tegels. Mosa is ook actief betrokken bij onderzoeken naar recycling van tegelafval. Naast de gesloten materialenkringloop, waarbij al het pre-consumer afval opnieuw wordt opgenomen in het productieproces, gaat Mosa nu weer een stap verder. Afgelopen jaar is Mosa erin geslaagd om de proceswaterkringloop 100% te sluiten. Naast de productinnovaties en nieuwe tegeldesigns blijft Mosa investeren in productieoplossingen die schoner en efficiënter zijn.

Februari 2011 – Mosa benoemd tot Cradle to Cradle organisatie

Mosa is de eerste keramische tegelfabriek ter wereld die zich een Cradle to Cradle bedrijf mag noemen na het tekenen van de Cradle to Cradle organisational charter. Het werk is hiermee niet af. Integendeel, Mosa ziet Cradle to Cradle als motivatie voor innovatie bij de ontwikkeling van systemen in keramiek. Bij deze benoeming is vastgelegd dat Mosa zich in de komende jaren steeds verder toelegt op verdere implementatie van Cradle to Cradle binnen producten en processen van het gehele bedrijf. Duurzaam produceren staat vanaf 2011 ook in de missie van Mosa.

Mosa organiseert opnieuw Cradle to Cradle cafés

Mosa en verschillende partners gaan in 2011 ook verder met de organisatie van Cradle to Cradle cafés. Cradle to Cradle cafés zijn miniseminars waarin actuele en uiteenlopende onderwerpen op gebied van Cradle to Cradle worden besproken door diverse inspirerende sprekers. De Cradle to Cradle cafés waren het afgelopen jaar een groot succes en mochten rekenen op een grote belangstelling. De C2C cafés vinden plaats op verschillende locaties in Nederland en België. Meer info op: linkedin.com/groups/Cradle-Cradle-café-3709080

Toonaangevend

Koninklijke Mosa is een succesvolle Nederlandse tegelproducent die haar gehele collectie duurzaam produceert in Maastricht. Het bedrijf heeft ongeveer 600 medewerkers en behaalde in 2010 een omzet van ca. 120 miljoen euro. Mosa is hooginnovatief en toonaangevend in de vormgeving van keramische tegels. Mosa tegels hebben vele internationale designprijzen gewonnen.

Het bedrijf wil ook op gebied van duurzaamheid de toon zetten; hiervoor werkt Koninklijke Mosa onder meer samen met kennisinstituut EPEA. De producten van Mosa zijn zeer geschikt voor toepassingen in duurzame gebouwen en dragen bij aan het verkrijgen van duurzaamheidkeurmerken zoals LEED en BREEAM. Mosa produceert conform het milieuzorgsysteem van ISO 14001 en is lid van onder andere de Dutch Green Building Council.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter